Happy Monday (83)

Astazi scriu despre Happy Monday pentru ca este o zi e luni fericita si vreau sa multumesc pentru asta. Am avut o saptamana foarte grea, cu multa munca, uneori am impresia ca de fapt a munci de acasa inseamna mai mult de munca decat in mod normal. Cand eram la birou, chiar daca stateam peste program, cand eram acasa, nu ma mai interesa job-ul si ma deconectam. Astazi daca la 10 seara imi intra un email pe conturile de munca, tot le citesc, chiar daca nu rezolv atunci ceva, dar ma gandesc la ele, incerc sa fac ceva anticipativ.

Se vorbeste deja despre recesiune si chiar de dimineata vorbeam cu unul dintre clientii mei pe consultanta ca unele piete sunt afectate insa efectul se duce in lant. Cand un restaurant se inchide, pierde si furnizorul de paine, de servetele si firma de paza care ii asigura siguranta, deci nu vorbim de 10 angajati care nu mai au de munca, ci de mult mai multi si automat vorbim de zeci de familii impactate. 15% din toate joburile din Italia inseamna turism, ma refer industria de turism, nu si cele conexe. Deci daca va vine azi sa va plangeti, ganditi-va ca sunt tari unde sunt sute de mii de oameni, de fapt milioane, care dintr-odata se vor trezi cu buzunarele goale si implicit cu frigiderele goale.

Si pentru noi ca economie situatia nu e roz si va fi si mai gri. Luna aceasta mi-am facut PFA si ma uitam cate felicitari si mesaje de incurajare. Da, da, sunt obisnuita cu asta pentru ca e nu e prima data cand ma lansez in ceva, cei din jur ma felicita, insa nu ar da macar un like la ce postez, nu mai vorbesc de a recomanda cuiva ceea ce fac. Nu spun asta ca si cum m-as plange, ci ca pe o realitate pe care am invatat-o de multa vreme. Stiu extrem de bine ca ceea ce fac imi asum in totalitate si imi vad de drum fara sa astept suportul cuiva. Chiar daca eu in timp am sustinut pe altii sau am pus o caramida cat de mica la succesul cuiva, nu mai stau sa ma intorc si sa astept un fel de gest de recunostinta inapoi. In afaceri memoria este foarte scurta, Si nu numai, faptele bune se retin greu. Insa daca fac o singura miscare un pic defazata, am cor de gaini carcotitoare in spate.

Ma uit uneori cand postez ceva pe Youtube si ies toti criticii sa imi spuna ce camera ar folosi ei, ce lumina, ce decor, ce flori sa am in dreapta, cum sa fiu coafata etc. Criticii se nasc peste noapte si extrem de usor. Cei care fac ceva si chiar sustin ceea ce spun sunt atat de rari ca elefantii albi si albinele negre.

M-am urnit greu in aceasta luni, un pic impovarata de atatea lucruri. Nu stiu daca noi toti realizam ca de 6 luni nu avem concedii si muncim toti ca lunaticii. Munca de acasa e chiar mai multa munca pentru toti cei ce azi stau cu laptopul pe o masa, alearga la bucatarie sa faca ceva de mancare si ii seteaza copilului telefonul sau tableta pentru cursuri si teme. Banii sunt mai putini, sperantele par sa se duca in jos.

Ne resetam, oameni buni, pentru ca de niste sute de ani refuzam sa fim oameni.

Am trecut prin piata dorind sa cumpar flori. Floraresele sunt pur si simplu puse pe jaf la drumul mare cu ce preturi au aparut astazi. Asa ca am mers la aceeasi florarie de langa mine de unde cumpar de ani si ani, o afacere tot asa construita cu multa munca, cu o pisica mereu in prag, cu oameni care stiu sa isi explice preturile. Da, chiar daca mi-e greu, eu voi cumpara tot de la ei.

Gandul de azi: munca ne face fiinte si mai solitare. Succesul ne izoleaza. Bucuria insa ne vine din lucrurile simple si sa nu uitam de ele.

 

Pentru ca vreau sa sustin si eu niste afaceri unde in spate exista oameni ce muncesc ei cu mana pana fac bataturi:

Flavius a scos parfumuri noi, semnate cu numele lui, Calaj, si le puteti deja cumpara de pe nichescent.ro.

Am descoperit ca verisoara mea are un magazin de tricouri, body bebe si rucsaci si eu zic sa va uitati pe keeper.ro.

Voi continua seria asta de sustinere a micilor antreprenori si a marilor antreprenori care cred eu ca merita.