Seductie si parfum

Daca e sa luam un pic fapte din istorie, am vedea ca parfumul si seductia erau strans legate, ba chiar intr-o ecuatie periculoasa. Biserica interzicea la un moment dat purtarea parfumurilor de catre doamnele de buna credinta. Se credea ca parfumul ar fi parte a unui ritual de magie neagra ce face ca unele domnisoare sa isi pacaleasca partenerul prin a se face cerute de nevasta. Hm, doar un parfum sa determine pe cineva sa te ia de nevasta? Pare putin din povesti, insa se pare ca au existat epoci cand domnisoarele apelau la asa ceva.

Ajungem in secolul XXI si nu m-am mirat niciodata sa aud discutii intre tinerii purtatori de parfum care declarau ca anumite parfumuri fac ca ele sa pice precum mustele. Metafora in acest caz nu suna bine deloc, ce sa faci cu o musca cazuta? Insa ideea de seductie prin parfum se duce si in cealalta parte. Adica ei vor sa le seduca pe ele doar pornind de la un parfum. Si nu o data am primit intrebari puse cu ceva retinere din partea lor de genul ,,Dar un parfum care sa fie asa…. stii tu… adica sa…” moment in care fraza s-a taiaat de la ezitarea cauzata de prea multe emotii ce nu s-ar putea exprima in cuvinte usor de redat.,,Adica sa faci o fata sa se uite dupa tine?” Zambetul intins pe chipul si un ,,Ihim” au confirmat decodarea mea.  Raspunsul meu a fost mereu ca mirosul este doar partea de accesoriu si nu poate suplini celelealte detalii ale seductiei masculine. Felul cum vorbesti, felul cum te comporti si – fireste – aspectul fizic sunt primele puncte si as spune de baza. Oricat de maturi, oricat de emancipati am fi, o sa ne atraga mai mult o prezenta fizica gen Alain Delon decat un tip precum Danny Devito. Dar este foarte adevarat ca un fizic de genul Alain Delon cu maniere si vocabular reprobabile ne va tine la distanta instant, chiar si daca ar purta un Eau Sauvage de la Dior. Iar un Danny Devito care ar sti sa iti deschida usa la masina, fara sa o faca in mod exagerat, si care ar sti diferenta intre gourmet si gourmand si care ar mai si purta cu nonsalanta un Habit Rouge de la Guerlain, s-ar putea sa fie o surpriza placuta. Sper ca nu ati oftat odata cu mine spunand ,,Unde mai sunt gentlemenii de altadata…”. Atata egalitarism a adus si efecte minunate pentru societate, insa a distrus si o specie frumoasa: adevaratul seducator ce are mereu cuvintele  la el precum si o batista parfumata.

Invazia aceasta de unisex pe mine personal ma oboseste. Raspund acum si acelor intrebari venite de la voi, daca eu consider ca parfumurile de dama pot fi purtate de barbati. Nu va grabiti sa imi ghiciti raspunsul. Parfumul este atat de intim precum sunt gesturile din intimitatea unui cuplu. Asa cum aceste gesturi nu au reguli, nici purtarea parfumului nu o are. Insa purtarea unui parfum in public vine si cu o asumare de perceptie. Nu m-as putea abtine sa nu zambesc un pic ironic daca un domn ar purta un parffum atat de feminin precum Organza de la Givenchy sau un Anais Anais de la Cacharel. As vedea precum un act de tupeu parfumat ca un domn sa poarte Shalimar, dar mi s-ar parea tentant sa vad cine il poarta, nu amuzant. As rade destul de zgomotos sa simt La Vie est Belle pe un domn, inseamna ca pana si masculinitatea a fost afectata de bombardarea vizuala a acestui parfum care cred ca doar in revistele pentru copii nu a fost promovat.

De dragul amuzamentului si pentru a face acest articol mai placut de noi, doamnele, si poate cu ceva idei pentru ei, voi enumera niste figuri masculine din galeria gentlemenilor consacrati si le voi atribui cate un parfum. Fireste astept si ideile voastre.

Vincent Perez, unul dntre actorii mei preferati. Il puteti vedea in multe filme, insa cele mai cunoscute: Indochine, alaturi de Catherine Deneuve, sau in La Reine Margot,alaturi de Isabelle Adani.

Parfumuri: Saltus, les Liquides Imaginaires sau Fresh Vetiver, TheLAB

Ralph Fiennes despre care sunt convinsa ca stiti mai multe, va recomand sa vedeti sau sa revedeti Pacientul englez.

Parfumuri: Declaration, Cartier sau Pour Un Homme, Caron

Alain Delon si atat.

Parfum: Eau Sauvage. Dior, a fost si imaginea acestui parfum si cred ca rar au fost comunicari promotionale despre parfumuri care sa aiba atata potrivire in compozitie.

Voi ce parfumuri le-ati recomanda domnilor de mai sus?