Shalimar, povestea mea

Shalimar, hazard sau geniu sau ambele

Este suficient sa spun Shalimar si intru pe dispozitia de povestit. Am terminat recent de citit cartea despre istoria Guerlain scrisa de Elisabeth de Feydeau si mi-as fi dorit sa spun ca a fost ceva intre feerie si dispozitie buna, dar nu. Istoria familiei Guerlain nu e una usoara, e destul de bine rezumata de aceasta scriitoare, atat de bine incat sa citesti printre randuri. Munca dusa de aceasta familie nu a fost strict sa isi creeze vreun brand notoriu sau vreun business performant. Nu la asta se gandea vreunul dintre ei pana la un anumit moment. Geniul parfumului sau demonul care i-a cuprins pe unii dintre membrii acestei familii nu a fost usor de dus. Cum nici astazi lor nu le mai este asa usor sa razbata intr-un imperiu unde mercantilismul a ajuns la un cinism ce pune uneori jos si un parfum precum Shalimar.

Shalimar cucereste de zeci de ani mii de femei. Nu o sa stau sa va spun datele tehnice pentru ca printr-un simplu search pe Google sau Wikipedia gasiti tot ce vreti sa stiti. Pe Fragrantica gasiti aici compozitie, note si semnificatii. Parfumul a fost dat publicului la vreo 4 ani de la creatie, pentru ca Jacques Guerlain, creatorul, si-a dorit o lansare pe masura lui. A avut capacitatea sa constientizeze forta acestui parfum. Ca atare a fost lansat la o expozitie importanta, Expozitia de Arte Decorative si Industriale Moderne, eveniment la care a fost si premiat. Istoria spune ca Jacques Guerlain ar fi scapat vanilina in Jicky si ca asa a iesit Shalimar. Bon, sa fim realisti si sa incercam sa facem asta si noi acasa. Credeti-ma ca nu tine de hazard sa scoti o aroma geniala. Sau daca e hazard, Jacques nu a fost ales intamplator de Univers sa ne aduca aceasta aroma si noua. Jacques marcheaza oarecum epoca de aur a casei Guerlain, perioada in care parfumuri nu nume sonor pana astazi inca pun dileme creatorilor actuali. Cate parfumuri orientale si cu vanilie au fost create de atunci? Zeci, sute, poate mii. Cine a depasit magia Shalimar? Nu stiu inca, dar sper sa apara un alt geniu creator care sa ne aduca la lumina un parfum care sa faca istorie.

Insusi maestrul Ernest Beaux, cel ce ii facea parfumurile lui Mademoiselle Gabrielle, adica a renumiteti Coco Chanel, a marturisit public asa ,,Cu pachetul ăsta de vanilie eu n-aş fi fost capabil să creez decât o Crème Anglaise, pe când Jacques Guerlain a creat o capodopera”/ ,,Si j’avais utilise autant de vanille, j’aurais juste ete capable de faire un sorbet ou une creme anglaise, alors qui lui [Jacques Guerlain] en fit un chef d’oeuvre, Shalimar”. Iar asta o spune creatorul lui Chanel no.5, parfumul ce detine de zeci de ani no.1 in vanzarile de parfum la nivel mondial si mereu no.1 ca si notorietate, intrecut uneori si de alte parfumuri, dar ramanand puternic pe pozitie. Shalimar de altfel l-a depasit in vanzari in nenumarate randuri, insa specificul oriental si aroma ceva mai greu de inteles l-a facut sa ramana oarecum un parfum al celor ce admit aromele mai grele pentru nasurile obisnuite cu parfumuri usor respirabile.

Daca aveti 20 de ani, cu siguranta acest parfum vi se va parea ,,de baba” si imposibil de purtat. Daca aveti 30 de ani, vi se va parea cam provocator si un pic ciudat de dus.  La 40 de ani, cu o teama stupida de a va face remarcata, il veti putea evita. Eu as spune sa il purtati oricand in primul rand pentru voi si sa lasati temerile inchise undeva bine.

Pe la 25 de ani cand l-am descoperit si purtat prima data, mi-am dat seama ca asta va fi parfumul meu. Am fost privita ciudat si de vanzatoarea care mi-a pregatit prima mea achizitie Shalimar, intrebandu-ma daca e pentru un cadou. Dar eu am spus ,,Nu, e pentru mine”. Era o caseta cu crema de corp Shalimar si eau de toilette Shalimar. Mai am cutia, goala, si acum si inca isi pastreaza undeva acea aroma specifica. Astazi, colectia mea modesta Shalimar cuprinde cateva parfumuri, EDP, EDT si diverse flankere ale acestui parfum. Sper ca spre final de an sa adaug o sticla vintage. Nu indraznesc sa visez la o sticla Baccarat, dar poate un flacon montre cu putina cologne de Shalimar.

 

De unde cumparam Shalimar si cat cheltuim pe Shalimar

In parfumeriile clasice, gen Sephora, Marionnaud, Douglas, il veti gasi fie EDT, fie EDP, cu preturi pornind de pe la 380 de lei pentru 30 ml. Pe eBay, puteti gasi esantioane, sticle incepute, sticle din stocuri mai vechi si tot asa. Am achizitii facute si pe magazinele online cu mai putine stele pe umeri, gen aoro, elefant, nu am avut surprize neplacute, din contra, am reusit sa cumpar Eau de Shalimar sau flankere precum Shalimar Parfum Initial, cu preturi si de la 130 de lei.

De la parfumeria Vendome din Belgia mi-am cumparat recent si lotiunea de corp Shalimar, pentru ca la noi extensie de gama nu prea veti gasi.

Daca vreti sa domoliti caldura vaniliei, puteti face suprapunere de parfumuri, layering, cu oricare dintre Aqua Allegoria de la Guerlain sau cu Cologne du 68.

Si ca sa lamuresc un pic si gurile acide, Shalimar e mult mai greu de falsificat decat Chanel 5. Chanel 5 fake gasiti la greu si este aproape identic cu cel original, insa Shalimar e teribil de greu de falsificat si de asta nu veti gasi asa ceva pe piata, decat daca aveti ghinionul ala maxim. Daca gasiti, chiar spuneti-mi, caut sa vad piratul curajos care falsifica Shalimar.