Stau acasa si muncesc #lavieonline

Stau acasa si muncesc de prin 2013. Am inceput mici proiecte prin 2011. In 2012 m-am apucat de blogging. Asa ca un mic colt de munca acasa am de ceva ani. Sunt deja obisnuita cu munca de acasa si chiar ma simt in stare sa dau sfaturi pe tema asta.

In perioada aceasta multi dintre voi va confruntati cu munca de acasa. Nu o zi sau doua. Poate va dura o saptamana, poate doua saptamani. Nu stim. Faza e ca totusi facturile vin, trebuie sa mancam si munca nu poate fi lasata deoparte complet.

Stau si copiii acasa si in multe cazuri, inclusiv al meu, e si mai greu sa ii explici unui copil ce iese mereu afara, ce merge cu tine la cumparaturi sau in vizita la prieteni ca acum stam doar acasa. La nivel rational intelege si copilul si adultul. Insa cand trebuie sa aplici, o iei razna. Hai sa va dau cateva idei, macar din ideile astea daca va ajuta una si tot e ceva.

  • Organizati-va un loc in casa unde sa lucrati. In mod evident aveti un calculator sau laptop. Luati din coltul ala toate nimicurile care va distrag atentia. Sa fie un colt liber, doar cu laptop sau PC si agenda voastra. Atat.
  • Curata biroul acela sau locul ala zilnic. Intorci tastatura cu butoanele in jos, stergi frumos mouse, ecran. Nu numai in perioada cu corona virus, ci mereu. Faptul ca iti cureti locul de munca inainte sa te apuci de treaba iti da alt avant si chiar placere de a munci.
  • Stabileste cu ceilalti membri ai familiei un program. Adica gen intre anumite ore ai nevoie de liniste si chiar sa nu iti stea in jur. In timpul asta, ei pot sta pe la bucatarie, in alta camera. Mai ales daca ai chestii obositoare de facut si care nu iti plac, nu ai chef sa auzi mereu cum butoneaza altul pe telefon sau cum respira altul in ceafa ta. Explica-le ferm ca tu muncesti, mai ales copiilor, si daca nu te lasa in pace, nu doar ca nici ei nu vor mai avea Internet pentru ca nu vei mai avea cu ce sa platesti, dar nici un ou Kinder nu o sa mai ai sa le iei daca vei fi somer.
  • Nu manca la birou!! Ti-e foame? Perfect, te ridici si te duci sa mananci in alta parte, nu la acelasi birou unde lucrezi. Nu numai ca o sa iti umpli tastatura de firimituri, dar o sa ramai asa setat ca nici masa nu e masa, nici munca nu e munca.
  • Nu recomand lucrul cu laptop-ul in pat. Daca te stii mai eficient asa, ok, insa nu recomand.  O sa fi mai lent si un lucru ce poate fi facut intr-o ora va fi facut in 2 ore.
  • Te trezesti dimineata si te apuci de munca, dar dupa ce te-ai spalat, dupa ce ai mancat un mic dejun si dupa ce scpi de pijama. Nu lucram in pijama sau in hainele in care am dormit. O sa iti dea o stare de lene…. Chiar daca iti iei tot un tricou lalai si niste pantaloni de boschetar, sa fie altele decat cele cu care ai dormit, sa fie curate, da-te cu deodorant, da-ti cu un ruj daca esti femeie, sa simta tor corpul tau si la nivel senzorial ca intra pe working mood.
  • Nu uita sa te ridici de pe scaun. Da, stiu ca vei avea pornite si Facebook si Youtube, nu e problema, insa la 45 de minute te ridici de pe scaun, te mai duci prin casa, mai fa niste miscare, bea apa,

Bucura-te ca poti sta acasa, in sfarsit nu mai stai in trafic, te duci la buda ta – da, e si asta o treaba -, poti sa iei masa cu familia, poti sa stai in niste haine comode si nu in camasa cu nasturi pana in gat.  Stai acasa pana cand autoritatile ne vor spune ca acest virus nu mai e periculos. Simti ca parca iti fuge cariera din maini? Stai pe pace, mai bine sanatos si cu niste trenuri corporatiste pierdute, decat pe un pat de spital. Ai timp toata viata sa arati ce tare esti tu in sedinte si in prezentari.