Unde este locul durerii in ecuatia frumusetii?

Frumusetea si durerea par a fi intr-un antagonism. Nu, nu sunt. Asta poate confirma orice adolescenta ce trece prima data prin durerile unui epilat cu ceara. Sau dupa un plans teribil cauzat de prima dezamagire in amor. Sa mai zic de durerile post interventii estetice mai mult sau mai putin invazive? Febra musculara si intinderile musculare cauzate de excesul de sport facut la sala in dorinta de a arata mai bine?

Apoi e durerea aceea ce vine din viata. Sau din ruperea ei, din zbaterea ei, din tacere si din plans. Cand aud de nastere fara durere nu stiu daca sa ma amuz sau sa dau cateva comparatii celor ce promoveaza acest concept. Moarte fara durere exista?

Facand ani de terapie, mi-am dat seama ca mai mare decat frica de moarte, este frica de neputinta. Si frica de a ma pierde pe mineca ceea ce sunt. Indiferent cat ma poate deforma durerile ce vin sau pleaca, eu ma sperii daca din oglinda imi apare un chip fabricat si cosmetizat doar ca sa fie frumos.

Ieri, dimineata, un telefon matinal imi spunea ca Anne, Lolabox, nu mai e. Stiam de problema ei de ceva vreme, niste ani. Inainte sa il scot pe tata din spital, chiar vorbeam cu Anne si ea ma incuraja. Ea. Prin mesaje simple, pe messenger. Nu cu victmizari, nu cu mataieli, nu era cazul. Nu sunt asa, nici ea nu era asa, atat cat am reusit sa o cunosc.

Am o atitudine de evitare a prieteniilor prea apropiate. Anne stia asta cum stiu extrem de putinele persoane cu care am schimburi de replici mai dese si mai personale. In istoria mea personala, toate prieteniile prea profunde au insemnat si cele mai mari dureri. Aud mereu ce frumoasa ar fi viata cu prieteni. Da, asa e, insa depinde cum raportezi prietenia.

Am un mare respect pentru tot ce inseamna spatiul personal. Si la bine, si la greu. Am oroare sa tulbur bucuria sau tristetea cuiva cum si consider un act de inoportunare scabros sa intervina cineva in bucuriile mele majore sau in tristetile mele majore. De asta nu le expun. De asta le mentionez uneori foarte sumar.

Cum se vede durerea pe chipul unei femei? Prin riduri, inrosiri, grimase, cicatrici. Plansul si rasul provoaca deopotriva riduri ce se adancesc. Si totusi tot acolo se naste si frumusetea.

Sursa poza: amazon