Catherine Deneuve

New York Magazine – February 24, 2014
Ph: Dominique Issermann 
Makeup: Thibault Vabre
Hair: Jean Claude Gallo
Manicure: Béatrice Rochelle
Location: Le Meurice hotel in Paris (February 5, 2014)

Scriu Catherine Deneuve in titlu gandindu-ma sa fac un articol in care sa va spun inca o data ca atunci cand ma gandesc la lucruri de genul idealul meu in frumusete, doar imaginea ei imi vine in minte. Dupa ce am scris numele, mi-am dat seama ca nu prea am ce sa adaug si am lasat asa. Catherine Deneuve este o legenda, o frantuzoaica prin excelenta, une tres belle femme, o femeie care a inspirat cultura si o sa intelegeti de ce spun asta.

Face cinematografie de la 13 ani si a fost aleasa sa simbolizeze la Marianne, simbolul national al Republicii Franceze, o zeita a libertatii. Au mai fost si alte frumuseti in postura de a-si imprumuta chipul acestui simbol national, insa ea este de departe cea mai memorabila Marianne a Frantei.


Intentionat prima poza pe care am pus-o la inceputul articolului nu este neaparat o poza din tineretea ei. Catherine Deneuve a ramas o frumusete pana tarziu, desi acum, la peste 70 de ani, multa lume spune ca a devenit o umbra si cine a mai zarit-o recent prin Paris mi-a spus ca as fi dezamagita de felul cum arata. Nu prea cred asta, frumusetea ei nu sta numai in silueta ei, tenul ei perfect de “ice queen”- cum a fost denumita – si coafura eleganta si lejera care a definit-o atatia ani, ci in felul ei de a pasi, de a privi si de a zambi discret. Mai jos aveti o poza extrem de recenta, din septembrie 2014, de la Saint Laurent show, Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2015. Daca o femeie la 71 de ani mai poate avea aceasta atitudine, eu cred ca inca putem vorbi de o frumusete fara varsta si fara canoane impuse pe care doar Catherine Deneuve o poate transmite.

Surprinzator, astazi cand lumea e fascinata de ultimul show Victoria’s Secret, eu rasfoiesc printre pozele gasite pe Internet cu Catherine Deneuve si din care va arat si voua in acest articol.

Look-ul ei a fost mereu cam acelasi, chiar ma uitam prin poze si nu am vazut-o niciodata in ipostaze in care sa nu o recunosc, mereu parul blond, cam aceeasi nuanta, coafat lejer, ten impecabil, machiaj natural al ochilor sau accentuati cu eye liner,  pometii usor subliniati si ruj fie nude, fie rosu. Mai jos este o poza dintr-un mic interviu de anul acesta, din mai 2014, unde povesteste cum are grija de par si spune ca a devenit blonda de la vreo 18-19 ani.

Catherine Deneuve are o filmografie impresionanta. cautati pe wikipedia si gasiti lista filmelor in care apare. Eu am reusit sa vad recent Indochine si Belle du jour. Sunt genul de persoana care nu prea e la curent cu filmele recente si la moda, Indochine as putea sa il vad de 50 de ori. Revad filme in care joaca Catherine si cred ca as putea sa fac asta inca 20 de ani de acum incolo. Nu retin replici sau contexte, dar retin constanta ei in felul de a se manifesta, de a-si purta o frumusete care o innobileaza si ea este constienta de asta. Rar am vazut o femeie care sa isi respecte propria frumusete ca pe un dar primit de la viata, fara sa faca din asta un act de infatuare sau o manifestare de frivolitate.

A fost muza lui Yves Saint Laurent, imagine legendara pentru Chanel 5 si pentru Louis Vuitton.

Catherine Deneuve imi este model de stil de cativa ani buni, nici nu mai retin exact de cand. Stiu doar ca atunci cand am vazut campania pentru Louis Vuitton mi-am zis ca niciodata nu am simtit spiritul de eleganta transmis de acest brand decat dupa ce  Catherine Deneuve a devenit noua imagine a brandului iconic Louis Vuitton.