De ce sa nu te mai epilezi

De ce a aparut epilarea?

Nu am avut nici un chef sa caut detalii multe despre istoria epilarii, insa stiu ca inca din vremea Egiptului antic se practica epilarea cu scop de infrumusetare. La muzeul Louvre din Paris aveti o vitrina cu instrumente de epilare de acum mii de ani.

In mode cert, frumusetea femeii in special, era asociata cu pielea fina si satinata. Ideea e ca natura nu prea ofera de la sine asa ceva. Exista si femei cu pilozitate foarte redusa pe corp, insa majoritatea au o pilozitate similara cu cea a barbatilor pe anumite zone, cum ar fi picioarele, mainile, zona pubiana si axilele. Si singura metoda de a-si mentine frumusetea la cerintele clasice este sa se epileze.

La inceputuri, femeile isi epilau parul cu tot felul de lame mai mult sau mai putin reusite. In epoca victoriana se foloseau comprese cu tot felul de substante toxice care ardeau parul.

In timp, epilarea cu ceara a devenit destul de comerciala, apoi lamele de ras au castigat teren. Astazi epilarea cunoaste dezvoltarea unei industrii complexe ce aduce tot felul de produse cosmetice, precum si aparatura avansata ce promite epilare cu efect pe lunga durata.

Ma epilez sau nu

La 13 ani m-am confruntat prima data cu problema epilarii. Prima data am folosit lama de ras, iar undeva pe la 15 ani am atacat epilarea cu ceara. Prima mea intalnire cu ceara calda epilatoare a fost un total esec. Am zis ca nu imi mai trebuie in viata mea asemenea tortura. Iar parerea mi-o mentin si azi, nu am suportat niciodata decat cu mare greutate acea ceara calda traditionala.

Aparitia formulelor noi ce permit aplicarea cerii calde cu un fel de roller a fost mai acceptabila.

Epilarea cu pasta de zahar este preferata mea din toate punctele de vedere, insa nu o pot face singura.

Aparatul de epilat electric si lama raman armele mele. Si zic arme pentru ca intru intr-un mic razboi cu corpul meu.

In ultimii ani sunt tot felul de teorii si de manifestari care spun si demonstreaza ca de fapt epilarea, oricat de necesara este pe plan estetic, este nesanatoasa pentru starea pielii. Fireste ca au aparut si tot felul de rebeliuni, vedete care au aparut in public cu parul axilei la vedere si care au spus ca e vremea ca femeile sa fie asumate si sa isi accepte corpul asa cum e.

La capitolul sanatate, da, epilarea frecventa duce la uscarea accentuata a pielii, la aparitia de riduri mecanice si chiar la dezechilibrul florei bacteriene sanatoase de pe corp. Sunt medici ginecologi ce nu sunt deloc de acord cu epilarea pubiana completa, spunand ca acel par are rolul de a mentine anumiti parametri ai microbiomului din zona intima feminina sau masculina. Adica da, cosmetizam zona un pic, dar nu complet si nu mereu.

Eu una din tot ce m-am documentat pana acum nu vad cu ochi buni epilarea cu IPL. Da, stiu ca este eficienta, insa nu prea am incredere in acel fascicol luminos piscator ca nu ar crea leziuni in plus pielii. Si daca e sa facem epilare cu IPL, macar sa fie facuta in cabinetul unui dermatolog.

Raspunsul meu ar fi Da, ne epilam insa echilibrat si adaptat. Gen sa alternam metodele de epilare. Epilarea cu aparatul de ras nu este deloc incurajatoare cresterii parului conform acestor legende. Practic prin epilarea cu lama, indepartam parul de la suprafata, nu avem nici o treaba cu radacina si nu are cum o lama sa inmulteasca parul. Asta ar insemna ca un chel daca se va tot freca cu lama pe cap va avea par lung si matasos. Medicii dermatologi confirma ca epilatul cu lama nu indeseste parul, deloc, doar ca intr-adevar face ca epilarea in sine sa se intample mai des.

Ce se intampla daca nu te epilezi?

Hm, daca esti si femeie, e vara si iesi in maiou si pantaloni scurti cu parul corporal vizibil, sigur vei fi judecata ca fiind sleampata, nespalata sau chiar nebuna. Am avut eu o aparitie intr-un clip pe Youtube a doua zi dupa epilare cand aveam poate 3 mm de par si au fost multe voci care mi-au spus vai ce padure am sub brate si cat sunt de neingrijita. Dupa vreo 36 de ore de la epilarea cu lama parul se vede, e firesc, insa este extrem de mic si nu poate fi incadrat la categoria ,,neingrijit” cel ce arata asa. Suntem fiinte vii si nu avem cum sa dam freeze proceselor anatomice.

Daca nu iti epilezi axilele, in mod clar mirosul transpiratiei va deveni foarte neplacut si intens, nu o sa iti placa nici tie. Epilarea axilelor intra in zona de igiena. Ideal e daca folosesti aparatele cu lama, la 2-3 zile sa iti razi acel par si inestetic si neigienic sau sa il indepartezi cu o crema epilatoare. Sunt persoane care suporta si epilarea cu ceara in acea zona sau care au apelat la IPL, ele au nevoie de epilare mai rar.

Zona picioarelor este in mod evident si ea problematica. Oricat am fi de libertini si open mind, cred ca ar fi greu de suportat vizual o femeie cu rochie si cu pilozitate la vedere. Nu am cum sa ascund ca nu imi place asta, insa nu sunt nici din seria celor ce umbla cu lupa in mana sa vada cate fire de peste 3 mm sunt. Cred ca si aici ne trebuie putina logica umana. Chiar si dupa o epilare cu ceara, parul incepe sa creasca si undeva la 10 zile se vad deja primele aparitii de fire, la unele persoane chiar mai repede. Nu e sanatos sa te epilezi prin smulgere mai repede o 30 de zile, ca atare ar fi absurd sa ai pretentia ca o femeie sa fie mereu ca la 24 de ore dupa epilare. De asemenea, nu toti avem incredere in IPL si nici chiar in epilarea profesionala cu laser. Cativa mm de par corporal dintre epilari nu sunt nici inestetici, nici altfel, sunt pur si simplu firesti, asa ne-a facut natura mamifere cu par, nu avem cum sa schimbam asta.

Nu, nu pledez pentru slempatenie si lipsa de igiena, insa pledez si pentru normalitate. 3 mm de par nu o sa omoare pe cineva, nici macar crima estetica nu e. Nu te mai epila deloc, ok, insa asuma-ti ca societatea te va judeca si te va amenda. Totodata cred ca o femeie nu s-ar simti atat de bine si implinita cu niste tufe la axile sau cu picioare pline de par.

Sursa poze: Unsplash