Despre produsele moka primite de bloggeri

Despre produsele moka primite de bloggeri nu este prima data cand scriu si ma mir ca si astazi subiectul inca este de actualitate si mai ales distorsionat. Inca este privit acest lucru, adica primitul acestor produse – PR kits sau PR samples -, ca pe o chestie fie jenanta, fie ca nu da bine, fie ca te-ar obliga sa faci anume lucruri.

Cel mai neplacut mi se pare ca atunci cand oamenii activi in line, fie pe bloguri sau Yotube, si care nu primesc produse din partea companiilor, prezinta aceasta ,,neprimire” ca pe o garantie a calitatii mesajului lor. Fireste, punand la celalalt pol pe cei ce primesc.  Nu, nu inseamna ca daca tu ai cumparat crema aceea si vorbesti despre ea, esti neaparat mai avizat decat cel ce a primit-o din partea companiei. Mai pe romaneste, daca X vorbeste despre un produs si acela e primit ,,moka”, clar o face partinitor, cam asta e reactia. Moka inseamna de fapt gratis, fara nimic in schimb. Moka se cheama cand suna cineva la usa ta, iti lasa un pachet cu chestii si tu zici ,,wow, Mos Craciun a sosit neanuntat”. Cand ai un blog de niste ani, cu niste sute sau mii sau zeci de mii de cititori, cand faci diverse lucruri ca sa construiesti ceva in online si o companie crede ca ar fi bine pentru strategia ei sa iti trimita ceva, nu se mai cheama moka. Chiar radeam cu alti bloggeri, spunand ce ,,moka” este sa intretii un blog, sa platesti hosting, sa dedici ore pozelor, textelor, bani pentru achizitia de aparat foto sau diverse accesorii pentru poze,etc.  This is not moka! Una peste alta, primirea acestor produse nu am observat sa ne imbogateasca direct,

Privesc toate aceste PR samples pe care le primesc ca pe un fel de biblioteca, sa zic asa, produse pe care le ,,rasfoiesc” ca sa imi maresc partea de cunostinte si experiente. Intr-un fel poti evalua o crema de fata si vorbi despre ea dupa ce ai incercat alte 50 si altfel cand stii doar 4-5. Nu pot sa le consider neaparat ca si o recompensa in totalitate, pentru ca sa stiti ca la banca cand platesc ratele nu ma primesc nici cu creme si nici cu parfumuri, chiar Guerlain. Desi Guerlain imi cumpar singura. Apreciez insa gestul de a fi considerata ca si un destinatar. Chiar si cand nu imi place o marca sau un produs, imi fac timp sa multumesc celui de la celalalt capat al firului – al firului povestii, in acest caz – ca apreciez ca s-a gandit la mine. Dar daca produsul nu mi se pare ok versus ceea ce spune ca face, o spun mereu. Folosesc varianta de stories de pe Instagram sa spun macar ca ,,uite produsul X exista pe biroul meu, vedem apoi ce facem”. Mie asta mi se pare si de bun simt, si pentru a da un semn celor ce te urmaresc ca uite ca ai vazut produsul acela si poate un abonat/cititor vrea sa te intrebe ceva pe tema aceea.

Mai exista o parte a povestii care poate parea de alint, dar va asigur ca nu este. Toate produsele acestea cer spatiu sa le tii, sa te ocupi de desfacerea coletelor, sa duci gunoiul si de 2 ori pe zi ar merge uneori. Sa te hotarasti cum iti organizezi timpul sa treci prin ele. Ma uitam ca  bloggeri sau Youtuberi mari din Occident au cerut in scris sa nu mai primeasca anumite produse sau anumite marci care pur si simplu ii spameaza cu press kit-uri multe si inutile. Si aici sunt de acord cu persoanele acestea, ca atunci cand primesti toate nuantele unui fond de ten ajungi sa te intrebi daca nu era mai usor si mai rational ca acel brand sa te intrebe cam ce nuanta porti, decat sa iti trimita pe toate cele 10 nuante. Risipa uneori nu e in beneficiul nimanui. Companiile isi golesc bugetele de promovare trimitand PR samples in nestire si nefacand ceva rational si bine gandit. Pentru ca o companie cheltuie destul de mult cand trimite produse in nestire. Mda, apoi trage linie, nu are rezultate si spune ca tot ,,bloggerii acestia nu sunt buni de nimic”. Dar nu au gandit cui au trimis pachetele, de ce asa multe si de ce nu a targetat campania.

De cealalta parte a medaliei, sunt influencerii care au uitat si de simplul ,,multumesc” sau de gestul minim pe care il faci ca om fata de celelalt om care a pus in cutie o crema sau un fard si ti l-a trimis. Am fost si de partea celalata a medaliei si pot sa spun ca este foarte trist cand pregatesti pentru cineva ceva super personalizat, trimis atent si cu grija, iar omul respectiv nu spune macar un multumesc sau o minima mentionare undeva intr-un story sau in alt context. Am stat la un moment dat sa pregatesc, pentru un proiect, cam o saptamana sa trimit ceva unui singur blogger mare si care tine conferinte. Am pregatit produse, modul cum sa fie prezentate, am mers personal sa aleg flori, cadou etc, am trimis sofer si…. atat. Nici macar un multumesc, o chestie minima undeva in care sa vad ca acel om poate aprecia un gest uman de efort suplimentar. Macar florile, care aratau superb, meritau un instastory.

Produsele acestea ,,moka” sunt ca un fel de barometru, Ironic, dar da, cam asa te lamuresti de multe. Adica te ajuta sa evaluezi piata de cosmetice, sa vezi cum te schimbi si tu ca si consumator si sa vezi si ce branduri au ceva de zis.

 

Sursa poza: teaandnailpolish