Frumusetea a devenit o povara pentru lumea asta, noi nu prea constientizam, dar cred ca e timpul sa fim macar informati. Spun ca frumusetea ucide si o spun pentru ca de foarte multe ori produsele cosmetice pe care le iubim ascund in spate teste pe animale si ingrediente ce provin de la firme care testeaza pe animale diverse lucruri. Sa nu va imaginati ca testarea pe animale e ceva dragut, gen dam iepurasul cu ruj, il mangaiem pe capsor si vedem daca rujul rezista sau nu. Nu, in nici un caz. Si nu e vorba doar de industria de cosmetice, ci de o intreaga industrie a ingredientelor, ce ajung in diverse produse alimentare, nealimentare. Totodata nu o sa va spun acum o poveste ipocrita ca eu nu cumpar decat produse cruelty free, de multe ori nici nu ma gandesc la asta cand ma aflu intr-o parfumerie si ma tenteaza un ruj nou.
Primele poze si imagini pe care eu le-am vazut pe Facebook postate de PETA m-au socat. Nu credeam ca e asa rau. Unele imagini sunt atat de socante incat va invit sa va inarmati cu sange rece sa le priviti si sa nu aveti copii in jur care sa le vada sau sa va vada reactiile. Inclusiv voi veti avea cosmare, nu exagerez. Noi, oamenii, suntem capabili de o cruzime fara seaman. Ne dam cu fundul de pamant ca am inchis cazuri precum Stalin sau Hitler, dar avem mii si mii de dosare noi unde in fiecare suntem vinovati intr-o oarecare masura.
Vorbind de testarile pentru medicamente, cineva imi spunea ca mai bine prefera sa stie ca au murit 3 iepuri in laborator decat sa ii apara propriului copil efecte adverse. Foarte sincera sunt la acest capitol si dupa ce am auzit ce efecte a starnit la animalele de laborator siropul Nurofen pentru copii, am renuntat si noi sa il mai avem in casa pentru cazurile cand copilul nostru ar avea probleme. Desi undeva am inghitit in sec si incerc sa uit. Ca idee, in curand Nurofen se pare ca va fi retras cel putin din medicamentele pentru copii. Acum multi ani am vazut cu ochii mei niste teste in laboratoare pe animale, undeva in curtea spitalului Fundeni, insa imaginile nu erau atat de oribile, se faceau doar teste pentru a depista sarcina in cel mai scurt timp si pentru a ajuta femeile cu probleme de fertilitate. Acolo soriceii chiar erau hraniti bine si tinuti la caldura.
Testarea pe animale arata niste lucruri: din start producatorii de cosmetice stiu ca folosesc ingrediente nocive si totusi isi iau o marja de risc testand un conservant sau un acid pe pielea unui iepure. Nu toti producatorii au acele laboratoare faimoase despre care se lauda sau prefera sa mearga pe metodele clasice, cu soareci de laborator si sobolani care sa fie baza de testare. E mai scump sa faci teste pe piele artificiala sau pe subiecti umani voluntari. E mai ieftin sa testezi pe animale.
Pe lista companiilor care fac teste pe animale se afla si companii care, culmea, investesc si bani grei in tot felul de proiecte de protejare a mediului. Vorbesc aici chiar de Guerlain, marca pe care eu o apreciez asa mult, ei investesc sa protejeze o specie de albina unica in lume care traieste doar pe o insula si al carei laptisor de matca este ingredientul pretios pentru cremele din gama Abeille Royale, insa totusi isi achizitioneaza ingrediente de la producatori care testeaza intens pe animale. Si nu numai ei, si Dior, si Givenchy, pana si elitistii de la La Mer si multi altii.
Vesti bune, sunt si multe firme care nu testeaza pe animale, lista este aici si as zice ca ar merita incurajati putin. Printre ei sunt The Body Shop, Aesop, E.L.F, Illamasqua, Jane Iredale, Murad si Too Faced. In Romania, la Madison gasiti si Aesop si Jane Iredale.
Nu as sti cum sa spun altceva, stiu doar ca prin fiecare gest pe care il fac sunt si eu responsabila pentru asta. Totodata, industria a crescut asa si eu am folosit multe produse neavand nici o idee despre ce este in spate. Am devenit lacto-vegetariana acum 8 ani, insa stiu ca produsele de origine animala ne sunt necesare cat de cat, sunt constienta de asta, dar nu in acest fel. Exista un circuit in natura pe care noi, oamenii, nu il mai respectam. Daca ne-am culege prada cu mainile goale, nu ar fi o problema, ideea e ca omoram cu sange rece si tehnic, cu injectii si deseuri.
Nu stiu ce ar putea face lumea asta sa devenim umani, desi incep sa am indoieli asupra termenului “uman”, insa stiu ce pot face eu. Frumusetea trebuie sa ramana frumusete in esenta. E greu acum sa renunt la niste obiceiuri, sunt marci care m-au incantat si ma incanta zi de zi prin ceea ce sunt ele insele ca si creatii. Ce mi-am propus insa de ceva vreme este sa renunt treptat la a cumpara produse din marci care testeaza pe animale si sa incurajez prin cheltuielile mele pe cei care fac un business curat, macar la capitolul testare pe animale.
Concluzie: nu o sa ma vedeti militand pentru apararea animalelor cu lozinci, nici nu o sa imi ard fardurile MAC si Guerlain in Piata Victoriei, dar voi face gesturi mici, treptate, voi incerca sa inteleg ca prin gesturi mici se pot face lucruri bune si voi incerca sa invat din asta.
Sursa poze: http://www.e-k-w.co.uk/2016/08/beautys-dark-secret-animal-testing-by.html si site oficial PETA.
Alte organizatii de unde puteti obtine informatii despre ce inseamna testarea pe animale si evolutia combaterii acestui fapt:
5 Comments