Happy Monday (47)

Happy Monday este articolul cu care deschid saptamana pe blog. Un articol dedicat unei zile de luni, o zi de luni fericita.

As vrea sa va propun pentru aceasta saptamana un exercitiu de fericire. Pana si lucrul acesta trebuie repetat, ca si o lectie la scoala, pana devine deprindere. Din pacate educatia pe care o primim este mereu un pic pesimista. Adica ni se spune mereu ca in orice este de munca, ca trebuie sa te fortezi, sa petreci ore in sir muncind, iar chestiile astea nu suna bine unui copil sau unui tanar. Unui om matur corvoada i se pare deja o normalitate. Asa ca hai sa facem din exersarea fericirii o corvoada buna, ca sa zic asa.

Pentru ce esti multumit astazi? Ce lucru din tine iti place cel mai mult? Care este primul lucru bun care iti vine in minte despre tine? Este un set bana de intrebari si poate un pic suna ciudatel, adica cum ma intreb singura ce imi place la mine mai mult? Suntem educati sa asteptam aprecierea celorlalti, dar sa nu o afirmam noi. Nu e nimic egoist in a-ti aprecia ceea ce esti si ce ai. Unii psihologi recomanda sa faci asta zilnic, chiar sa iti tii un jurnal unde sa iti notezi lucrurile bune care se intampla in fiecare zi sau care pur si simplu sunt. Poate suna un pic ciudat, insa astazi sunt multumita ca sunt in tara asta unde am o clima temperata, nu am de a face cu seceta sau cu furtuni periculoase si nici cutremure zilnic ca in Japonia nu sunt. Totodata e pace, am curent electric, am apa curenta. Vi se par banalitati, stiu, insa gandeste-te ca undeva la cateva mii de kilometri cineva isi pazeste sticla de apa sau isi pazeste copiii cu arma in mana.

Ce as putea face eu concret ca mie sa imi fie mai bine? Este o alta intrebare pe care eu incerc sa o exersez si sa o pun in aplicare. Avem obiceiul ca tot ce e rau sa aiba o cauza din afara. Dar daca fiecare ar face ceva cu sine sa schimbe un pic lucrurile, oare cum ar fi? Ce ar fi sa incepi cu tine? Saptamana aceasta incerc sa reduc cat mai mult alimentele cu zahar din meniul meu. Am citit acum mai bine de 10 ani primele articole publice in presa de sanatate in care se mentiona zaharul ca fiind practic cel mai periculos drog al lumii moderne. Iar in supermarketurile de pe langa New York cand am vazut ca pe unele pachete de carne scria ,,sugar free” m-am amuzat. Adica cum sa fie un pui refrigerat marcat ca si ,,sugar free”? Pai cine ar pune zahar intr-un pui refrigerat? Aha, uite ca la asta nu te-ai gandit nici tu. Si atunci am realizat cat de mult zahar pe care nu il constientizez ajunge in alimentatia mea, incepand de la banala paine, pana la ketchup si produse ce nu par a avea nici o legatura cu zaharul. Si cat de mult rau face acest zahar, iar cel mai mare zahar este dependenta pe care o creeaza. Avem nevoie de lucruri dulci, insa nu la nivelul la care consumam inconstient astazi.

Gandul de astazi: exerseaza fericirea, disciplinat si constient.