Nishane, primele experiente

Nishane este o casa de parfumuri din Instanbul. Creatori brandului sunt doi antreprenori turci, Mert Güzel si Murat Katran. Ei nu sunt parfumieri, insa in 2012 cand au infiintat Nishane au dorit sa transmita prin parfumurile ce poarte numele marcii tot ceea ce ei au acumulat ca si experiente personale si traditia Instanbulului.  Invita mereu parfumieri sa se alature acestui concept si sa creeze parfumuri ce pot evoca ceva din traditia orasului Instanbul, din noianul de arome si mirosuri condimentate.

Prima experienta, deloc reusita, a fost cu Santalove. Parfumurile indolice, care duc spre diverse mirosuri nu tocmai placute, nu m-au speriat niciodata. Dar apropiindu-mi nasul de o mostra de Santalove, am crezut ca o sa vomit. De mentionat este faptul ca nu patesc asta foarte des. Aromele intense de oud ma ametesc uneori sau prea multa iasomie sau tuberoza ma pot pune jos, sa zic asa. Dar nu mi-am putut imagina ca un parfum pe baza de santal si iasomie poate duce intr-o zona viscerala. Am povestit si pe Youtube ca imaginile ce imi invadasera mintea dupa prima adulmecare erau din zona spectacolelor naturaliste. Excremente, urina, transpiratie, toate mixate intr-o aroma lemnoasa-florala ciudata. Stiu ca excentricitatea unor parfumuri poate depasi zona de confort data de un parfum, dar totusi, era prea mult. Nu am ramas deloc cu o experienta buna.

A doua experienta a fost ANI, un parfum ce m-a cucerit prin dulceata si condimentare moderata. Atat de frumos se simte cardamonul printre atata benzoin, vanilie si trandafir turcesc. Ani in turceste inseamna amintire si tot Ani este numele unui oras armean ce a fost nimicit in razboaie.  In fine, un loc cu o istorie agitata, comentata si prea plina de semnificatii pentru cultura orientala. Parfumul este creat de Cecile Zarokian, de etnie armeana, insa frantuzoaica. Cecile a creat in special pentru case de nisa si cu preponderenta arome orientale. Un alt parfum creat de ea imi place la nebunie, Epic Amouage.

Bon, en conclusion Nishane mi se pare o casa de parfumuri eterogena. E ca un grup de creatie ce aduna inspiratii, parfumieri, dorinte, arome. Nu au un ADN liniar, din punctul meu de vedere. Fiecare parfum parca este altceva, mereu o surpriza si o uimire. Ammai mirosit Hacivat si nu stiu de ce m-a dus cu gandul catre apele citrate de la Hermes, dar asa ca o idee ce trece fugitiv.

In Romania Nishane se poate cumpara de la Createur5 d’Emotion si ideal ar fi sa mergeti sa le incercati in magazinul lor.

Neoficial parfumurile Nishane se gasesc si pe Notino aici , desi lor nu le place ideea, insa Notino este un discounter care pana la urma exista si daca gasim acolo lucrurile pe care ni le dorim, why not? De pe Notino puteti lua si esantioane.

Nu stiu daca voi deveni o fana Nishane, nu prea imi place ideea lor de conglomerat de creatii, de directii, insa cu certitudine cateva parfumuri de acolo imi plac mult. Iar Ani a fost un coup de foudre care sta acum insistent pe mana mea la cateva ore dupa ce l-am incercat.