Parfumuri arabesti, ce inseamna de fapt
Parfumurile arabesti sunt de cativa ani o prezenta insistenta in peisajul de parfumuri. Fie ca vorbim despre o invazie de magazine online, mai mult sau mai putin serioase, fie ca vorbim de magazine si magazinase tot mai colorate, ele sunt peste tot prin galerii comerciale.
Inca de la primele contacte cu Turcia in special, dupa 1989, pe langa invazia de blugi si ceasuri fake, au tot sosit parfumuri sub forma de ulei. Aici e bine de stiut ca in traditia musulmana nu este voie sa se foloseasca alcool pe piele. Parfumurile clasice pe care le stim noi contin alcool. Lumea araba foloseste alte ritualuri de parfumare. Incepand de la fumigatii si pana la uleiurile parfumate, cam asta ar fi spus pe scurt despre specificul lumii arabe.
Putina istorie
Parfumurile, ca idee, au inceput din Orient, asa ca aceasta zona este indreptatita sa fie numita ca zona de origine a parfumeriei, nu Franta. Pe drumul mirodeniilor, soseau si ingredientele de parfumare pentru regi si nobili acum sute de ani. Procedeul de distilare a fost practic descoperit in zona araba in secolul al IX-lea de Abu Yusuf Al Kindi. El a lasat o carte in care explica peste 100 de procedee pentru a obtine parfumuri. Si asa a inceput traditia parfumului, din zona araba.
Astazi insa in tarile arabe, in special in zona Orientului Mijlociu, apare o efervescenta comerciala ce da si cu virgula pe ici pe colo. Mai exact acolo se replicheaza intens parfumerie occidentala, combinand cu accente ale ingredientelor specifice orientale si se obtin uneori rezultate fericite, alteori complet nefericite.
Parfumuri arabesti nu este un sinonim pentru parfumuri de lux. Ca sa lamurim asta de la inceput. Nu asa cum s-a conturat astazi ideea de parfum arabesc. Daca lucrurile ar fi ramas in firescul lor, am fi admirat in continuare uleiurile parfumate, atarurile, cutiile cu bakhoor ce vin sa celebreze evenimentele lumii musulmane cu mare noblete si cam atat. Dar ne-am trezit cu o gramada de sticlute schimonosite si impopotonate cu pompoane si pietricele de sticla care nu inseamna decat kitsch.
Se numesc arabesti pentru ca se produc in acea zona a lumii. Insa de multe ori, nu se stie cu precizie cine si unde le produce. Si mai grav, nu se stie daca se respecta normele de siguranta pentru consumator.
Parfumuri arabesti de calitate
Fireste ca treaba a pornit de la parfumuri arabesti de calitate. Magia luxului oriental ameteste spiritele. Dupa ce cumperi un covor persan de la targ si mai agati vreo trei lampi colorate in casa, speri sa si mirosi ca din 1000 si una de nopti.
Exista marci cu istorie si prestigiu: Rasasi, Al Haraiman, Arabian Oud, Lataffa, The Spirit of Dubai, So Oud si chiar Amouage.
Exista si o gramada de marci efemere ce apar de la an la an, nu foarte comunicative despre originea lor si despre care daca doresti sa afli detalii, nu ai de unde. Nici etichetarea produselor nu e foarte clara.
Multe din marcile acestea de prestigiu scot si linii pentru marele public si clientela occidentala, avand si formule mai accesibile.
Purtam parfumuri arabesti? Merita efortul?
La intrebarea asta nu am un raspuns. Port un parfum atat cat imi place cu adevarat. Ma aliniez la normele sociale atunci cand ies in lume. Adica nu duhnesc a parfum in asa fel incat sa irit pe cei din jur. Regula se aplica cu orice parfum.
Problema cu unele parfumuri arabesti este ca sunt atat de invazive si de neplacute ca miros, as zice si toxice, incat nu o data si eu si altii am fost deranjati.
Persistenta nu este un apanaj al calitatii unui parfum. Nu e termenul definitoriu. Un parfum trebuie sa contureze putin spatiul personal si sa faca dezirabil pe cel ce il poarta.
Parfumuri cu oud si ce este oudul
Accentele atat de intense ce imita oud-ul sunt deranjante. Pentru ca lasati-ma sa nu cad in naivitatea tuturor celor care cumpara aceste parfumuri pentru ca miros a oud si oud-ul este aurul parfumeriei. Multe nici macar nu contin aceasta esenta de oud, ci diverse combinatii ce nu au legatura si care nu sunt nici prea de dorit pentru sanatatea noastra.
Oudul ca nota in parfumerie provine din prelucrarea lemnului de agar dupa ce a fost infestat cu un anume parazit Phialophora parasitica ce il face sa produca o anumita rasina. Acesti copaci cresc in India, Bangladesh, Thailanda si alte tari din zona. Cu cat acest lemn este mai vechi si cu cat infestarea a fost naturala, cu atat acea rasina e mai pretioasa. Elita lumii arabe detine ca un fel de mostenire de familie cantitati mai mici sau mai mari din aceasta rasina. E un fel de semn de bogatie. Un fel de aur vegetal ce se poate folosi in ritualul de sfintire, de purificare.
Sunt mai multe tipuri din acest copac, mai multe varietati. Astfel ca si rasinile sunt usor diferite. Maestrii in parfumerie cauta cu atentie resurse cat mai promitatoare. Si mai ales sustenabile.
Evident ca parfumierii cauta si solutii de laborator spre a reda fatetele aromelor de oud.
Daca vreti arome adevarate de oud, mergeti si mirositi un parfum cu oud de la Roja Dove sau de By Kilian sau chiar ceva din seria les Absolus d’Orient de la Guerlain. Mai sunt multe alte parfumuri ce folosesc Oud-ul asa cum trebuie folosit si echilibrat in asa fel incat sa ramna in contextul de parfum, nu de insecticid. So Oud nu este chiar un brand arabesc, insa este inspirat puternic din universul arab si musulman. E o marca ce acorda admiratie acestei zone culturale.
Parfumuri arabesti, concluzii
Pentru mine lumea araba si cultura musulmana echilibrata reprezinta modele culturale valoroase. E pacat sa cada in derizoriu. Vreti parfumuri arabesti? Foarte bine. Insa respectati aceasta cultura si dati-i valoarea cuvenita. Informati-va despre ceea ce cumparati. Replica ,,le aduce cineva din Dubai” suna la fel de penibil cum suna candva ,,sunt facute pe vapor“. Elementele de kitsch nu sunt deloc reprezentative pentru rafinamentul culturii arabe. Asa ca pomponele si sticlute de plastic colorat nu au cum sa va aduca un parfum de calitate.
Fireste, fiecare face ce doreste cu banii lui si cu sanatatea lui. Insa nu va fortati anturajul sa simta arome ce uneori sunt cel putin dubioase. Iar denumiri cu printese, sultani si geishe nu au legatura cu luxul arab. Sa nu uitam ca geishele sunt personaje ale Orientului indepartat si erau simbolul rafinamentului discret.
In cautarile mele despre acest subiect, am dat de acest site care cred ca e usor de citit, e practic un magazin de parfumuri mai aparte si unde se pot cumpara parfumuri autentice arabesti.
Lasă un comentariu