Happy Monday (97)

Revin la Happy Monday, articolele mele de luni si care vor sa aduca o zi de luni fericita oricui va poposi cateva minute pe acest blog.

Nu este o zi in adevaratul sens de happy monday. De fapt stau si ma intreb ce defineste de fapt o zi fericita? E neaparat ziua aceea in care toate iti ies? Este neaparat ziua in care te-ai trezit de foarte de dimineata, ai mancat un mic dejun impecabil din punct de vedere nutritional? Este o zi fericita doar ziua in care zambesti la fiecare pas?

Voiam sa zic ca am impresia ca ne ghidam dupa valori utopice. Dar nu e o impresie, este o certitudine. Daca o floare se ofileste, gasim motiv sa oftam. Daca stam prea mult la semafor, avem momente sa credem ca viata moderna e naspa. Te doare ceva si iei repede niste calmante ca sa fii asa cum trebuie. Asa cum trebuie pentru cine si pentru ce? Spalam vasele inainte de a pleca spre munca sa nu cumva sa ramana asa in urma noastra. Dar daca am folosi acele minute doar sa fim prezenti si constienti de ce traim si cum traim?

Fericirea asta construita din fragmente utopice si aspirationale nu e decat un efort sisific si ipocrit. Perfectiunea din detalii, suprafetele netede si curate, figurile fara riduri si pete. Camerele care miros frumos a detergent si oamenii in camasi albe. Cam in aceste limite se suceste fericirea sa se aseze. Si sa se intrebe de ce trebuie sa fie atat de incadrata in rama.

Daca o sa cautati pe Google la intamplare, happy monday este insotit de o cafeluta extrem de estetizata, un buchetel de flori ce pare desenat de un pictor naiv si un mesaj scris frumos cu litere rotunjite. Poate niste macarons alaturi cu o fata impecabil machiata.

Am revazut Marea Neagra in acest weekend. Scurt, cateva ore. O cura scurta de aerosoli si o prima intalnire a lui Max cu marea. Desi nu stiu sa inot, inca, fiecare reintalnire cu marea imi da o forta aparte, o directie noua. Spun inca pentru ca – stupid sau nu – eu cred ca voi reusi intr-o zi, chiar daca specialistii in domeniu spun ca e aproape imposibil sa inveti sa inoti la varsta matura daca ai si avut mereu frica de apa. De atatea ori mi s-a spus in viata asta ca e imposibil sa fac ceva ca am ajuns la alta stupiditate optimista, sa cred ca voi reusi si imposibilul.

Si ar parea imposibil sa fii fericit intr-o zi de luni cand nici nu simti ca ai avut weekend. Cand nu toate lucrurile sunt asa cum imi doresc, cand inca ma intristez de la diverse, cand inca am iritatii la nas de la ambrozie – o avea si ea un sens pe lumea asta, a venit adusa de colonistii ce au ,,cucerit” America – , cand agenda mea e harsaita si ecranele blincane, cand realitatea extrasului de cont ma coboara in capitalismul crunt care te faramiteaza daca nu esti putin capabil de prostitutie intelectuala sau chiar fizica. S-a pus pe carti praful si viata merge inainte in ritm prozaic.

Gandul de azi: daca tu crezi ca azi nu esti fericit pentru ca nu ai asta si asta, gandeste ca sunt oameni care se simt fericiti doar ca inca sunt.