Bloggerul face bani, oare sa il mai citesc?
Bonjour a tout le monde! V-am mai spus si cu alta ocazie ca eu nu consider ca e naspa sa vorbesti despre bani. E naspa sa vorbesti despre bani obtinuti urat. Da, nu imi place cand cineva mananca spanac intr-un articol platit. Sau cand cineva face un clip in care canta la mandolina enervant de fals pentru un ruj sau un fond de ten. Nu mai zic de baladele pentru sampoane uscate. Dar la capitolul bani din blogging, eu cred ca e corect sa apreciem un blogger care faci bani frumos din blog. Frumos, adica corect. Ce inseamna corect? Adica ceea ce scrie el este de real folos celor ce ii citesc, nu e doar un mileu frumos de pus peste o prezentare a brand managerului. Si citesc cu mare placere blogurile oamenilor care fac articole echilibrate si directe, cu toate informatiile. Am oroare sa citesc un articol platit dupa care mai stau 10 minute pe net sa fac browsing sa gasesc ingrediente, swatches, culori etc. Daca un blogger de hobby face poate articolul asa cum ii vine, atunci cand esti platit sa faci review la un ruj, pai pune poza, swatches, ingrediente, pret, de unde il cumpar, comparatii si impresii personale reale ca sa simt ca citesc un articol profi. Daca ai primit bani doar ca sa spui “genial”, “super” si sa trantesti doua poze cu rujul in mana pe trepte la Ateneul Roman, chiar nu iti meriti nici banii si nici atentia mea.
Ce face oare bloggerul cu atatia bani?
Se pare ca marea grija este cum se va descurca bloggerul sa aranjeze cu furca atata banet pe care il ia de pe ce scrie. Te anunt insa ca nu este vorba de o lume atat de bogata precum crezi. Exista un grup de varf unde tarifele pe articole sar de 1000 sau chiar 2000 de euro, in rest vorbim de sume mici. Ma refer de cateva sute de lei. Bloggerii mai pot face bani din Adsense si din afiliere, insa si aici nu e vorba de sume colosale. Mai direct, nimeni nu creste pauni si masini Rolls Royce in spatele casei de pe urma bloggingului.
Cunosc oameni care deja au blogging-ul ca si full time si vreau sa spun ca muncesc si 10 ore pentru un articol documentat. Uneori se lucreaza si zile intregi. Pana prinzi lumina buna, pana iti faci tu toate testele pe care vrei sa le faci. Ca nu poti lauda un fond de ten doar dupa ce te-ai dat o data. Asta fac si eu si cand am articole pe care le scriu ca asa vreau eu. Nu ma simt onesta fata de voi sa incerc un produs o data si deja sa emit pareri. Am acele articole cu ,,prime impresii”, insa si acolo spun prime impresii dupa ce ele sunt multiple.
In general, orice ban din blog il folosesti cam tot pentru blog in proportie de 60-70%. Fie mai cumperi produse care sa iti aduca alta baza de informatie, fie mai investesti in alte materiale de care ai nevoie, fie platesti hosting mai bun. In ultimii 3 ani am upgradat abonamentul de hosting de doua ori. De ce? Pai in articole trebuie sa pun poze, dimensiunea blogului creste, voi sunteti mai multi cei care intrati si vreau sa va ofer conditii tehnice de accesare cat mai bune.
Eu fac si bani din afiliere. Dar ca sa va recomand un magazin online, eu chiar trebuie sa cumpar macar o data de acolo, sa vad cum e, cum se desfasoara lucrurile. Nu pot sa fac recomandari din imaginatie sau din parerea altuia. Ca atare, cand voi imi scrieti si solicitati recomandari de produse, de magazine, am o baza reala de recomandare si mi-ar placea sa imi folositi linkurile mele. Pana la urma eu va ofer o informatie pe care un magazin online nu v-o ofera, desi practic este jobul lor. Oricum faptul ca intrati de pe linkurile mele, pe voi nu va costa nimic.
Cum sa ma sustii si cum sa sustii orice blogger pe care il apreciezi
So, pornim de la o baza curata. Ai un blogger pe care il apreciezi mult, la el revii mereu cand cauti o informatie. Bon, ai putea sa il ajuti si tu cu niste detalii foarte mici si care nu o sa iti manance nici timp, nici bani si nici chiar calorii prea multe.
Intra pe articole si lasa si un comentariu daca tot ai citit.
Da like sau share unui articol care chiar ti-a placut si crezi ca merita transmis in lista ta de prieteni. Noii algoritmi pe Facebook, Youtube, Instagram practic pe orice canal de Social Media iau in calcul reactiile tale, daca exista. Se intampla ca sa treci ca si strainul, sa citesti, sa nu reactionezi cu nimic si Facebook din chestia asta intelege ca acolo e un continut neinteresant. In acest fel, scade reach-ul acelei pagini. Gen, eu am 10.000 de fani, dar doar 2000 vad o postare si Facebook le-o baga in cronologie doar celor pe care el ii considera interesati. Mda, si de asta bloggerul este apoi nevoit sa plateasca Facebook Ads si sponsored post ca ceea ce posteaza el sa ajunga macar la 25% din fani sau mai multi, depinde cati bani plateste el.
Vezi ce alte canale de social media are acel blogger, intra si acolo si apreciaza-i munca prin inimioare, comentarii si thumbs up. Practic ai niste clickuri de dat.
Cand cumperi ceva bazat pe recomandarile lui/ei, scrie-i asta si chiar scrie si acelui brand un mesaj pe Facebook, daca are sau pe mail “Bai, am cumparat asta ca stiu de voi de la bloggerul X”. Nu trebuie sa faci asta toata ziua sau la orice comanda, dar cred ca o data la cateva comenzi online, poti avea acest elan.
Participa la concursuri. Unele se organizeaza cu atata efort si conteaza fiecare participare ca acel blogger sa mai faca si altele.
Daca bloggerul isi lasa o adresa postala la vedere, cum am si eu pe Youtube prezentata, profita si de ziua lui/ei trimite-i un desen, o felicitare. Bucuria pe care o aduce un asemenea gest din suflet, ii va aduce asa mult curaj sa mearga mai departe. O sa va spun cu sinceritate ca de ziua mea, cand am implinit 40 de ani, am suferit putin cand nici macar cele care se considera cititoare fidele nu mi-au scris un mesaj privat de ,,La multi ani”. Sigur ca realizez ca relatia noastra este virtuala, insa cand deja ma citesti de 3-4 ani si imi ceri sfat si recomandare si duminica si eu iti raspund, cred ca de ziua mea ai putea sa strecori un mesaj privat cu ,,La multi ani” si un emoticon pisicuta. Am avut insa suprize extraordinare, cu oameni care mi-au trimis prajituri facute de mana lor sau parfumuri Guerlain pe care nu le mai foloseau. Momentele acestea sunt de vis.
Apreciaza eforturile unui blogger atunci cand vorbeste de ele. Adica daca el iti prezinta niste realizari, spune-i ca te bucuri si tu macar a mia parte.
Cand intri sa comentezi pe blogul tau preferat, chipurile, lasa comparatiile cu alti bloggeri. Nu are nici o semnificatie ca spui ca pe alt blog ai citit asta inainte si ca acolo era altfel. Mai ales cand vine vorba si de vreun fond de ten sau vreo crema despre care eu nu am cum sa am aceeasi parere ca si o fata de 25 de ani.
Si ce daca bloggerul face bani?
Bloggerul face bani si ii doresc sa faca cat mai bine. Imi doresc sa apara si sa se contureze o etica puternica. Mi-ar placea sa vad pe bloggerii cu trafic mare si cu acele comunitati reale ca vorbesc despre a fi autentic, direct si onest. Mi-ar placea sa nu mai vad pe bloggerii care se dau a fi sustinatori de viata sanatoasa ca vorbesc despre tot felul de pastile de slabit, de sandwichuri cu sunca si de sport facut fara discernamant.
Diferenta o veti da tot voi. O sa va explic cum. Toate companiile cauta cifre. Daca veti da like si aprecieri catre paginile doar foarte frumos colorate, tot frumosul colorat va fi platit si aia veti primi din ce in ce mai des. Poze frumoase si povesti frumoase cu produse geniale. Oricum cumpararea de aprecieri si de followers e la ordinea zilei, cu atat mai mult sustineti si voi fake-ul dand like acelor articole si poze super editate si estetizate. Si culmea ca voi dati like in grup masiv si celor care isi cumpara aprecierile. Efectul de turma a migrat catre efectul de a sta la coada, atat de impregnat in cultura noastra, si acum se transfera pe efectul de dat like in turma. Vezi la cineva ca sunt 1230 de likes la o poza, pai hai sa dau si eu, nu-i asa? Si uite asa fata pleaca si cu diploma si cu contract nou. Iar cel ce are 10 likeuri muncite, sta la o coada imaginara, o coada a insucceselor lui.
Pana si eu ma amuz ca uneori primesc likes multe la acele poze la care ma astept mai putin.
Ce greseli face un blogger platit
Uneori un blogger care ia bani intr-o colaborare face niste acte de zel care ii strica imaginea si nici macar nu sunt solicitate de brand. Gen prind un super contract cu un anumit brand si atata il lauda pana la zeificare si imbalsamare. Ajungi efectiv sa ti se faca lehamite. Pentru mine au fost cateva cazuri de produse unde saturatia de comunicare de acest gen m-a indepartat practic de acel produs.
Alta greseala consta in “instrumentare” sa zic asa. Adica ai un contract sa vorbesti despre un magazin de tip discounter, iar tu il prezinti ca pe ceva iesit din povesti. Gen iti iei rochia de bal sa mergi sa cumperi doua fonduri de ten. Pai care mai e relevanta? Daca vorbeai de Boutique Chanel, ok, desi tot shopping faci, dar cand vorbesti de ceva, trebuie sa ramai in acel registru de imagine. Asta imi aduce aminte de un eveniment de zi la care unele bloggerite au venit imbracate ca de seara, ca na, dadea mai bine in pozele de pe Instagram ca noi sa credem ca ele sunt printese de fapt. Ce e mai grav este ca o adevarata printesa stie ca exista un cod de tinuta de zi, de seara, de gala, casual si le adapteaza perfect.
Excesul de blanite, pufuleti, macarons, carti cu coperti glamour si tot asa, toata butaforia asta este butaforie. Incalzeste ochiul, dar nu mintea. Adica supra exces de butaforie sa prezinti o oja sau un fard pentru ca ai contract si vrei sa le dai materiale ,,cute”. M-am amuzat sa citesc undeva despre conceptul “carti de pe masuta de cafea”. Ba chiar am auzit de la cineva ca isi cauta carti care sa arate ,,dragut” pe masa sau in living, pe etajera. O, Doamne, asta imi aduce aminte de niste parveniti care cumparau carti la metru sa isi umple bibliotecile de steja masiv unde stateau frumos aliniate si casetele video, asta acum niste zeci de ani.
Concluzie
Nu mai spuneti ca Facebook, ca si simbol major a tot ceea ce inseamna Social Media de fapt, este nociv si ca va strica mintea, voi actionati pe aceste canale de Social Media exact asa cum sunteti voi. Incercati sa ganditi inainte de a da un like, incercati sa vedeti ce e dincolo de acel mesaj si sa lasati si instinctul sa va semnaleze fake-ul si stirea falsa. Bineinteles ca o sa va mai pacaliti, dar incercati sa luati online-ul ca o zona de exercitiu comportamental. De multe ori cand vad cate un material foarte cosmetizat, ma gandesc la paginile acelea de carti de poveste unde printesa sta mereu la geam in rochie cu trena si il asteapta pe Fat Frumos. Pai printesa aia nu mai obosea? Altceva nu avea de facut? Asa gandesc si eu ca de ce se prezinta atata decor si nu se lasa continutul sa iasa la iveala.
Sursa poza: Skint Dad blog
Dati click pe banere si pe link-uri, nu musca!
13 Comments