Solutia micelara este deja un produs cosmetic omniprezent, vorbim despre ea peste tot si cam toate marcile de cosmetice au asa ceva in portofoliu. Hai sa vedem intai ce este si la ce foloseste.
Solutia sau apa micelara este un produs cosmetic de curatare, format din apa si particule micelare sau micele. Micelele sunt mici fosfolipide care la baza inseamna o masa uleioasa. In practica aceste micele au capacitatea sa se agate de toate impuritatile de pe piele, pentru ca au doua parti, una hidrofila si una lipofila. Partea hidrofila atrage ca un magnet tot ce este praf, sa zicem, iar partea lipofila are capacitatea sa ia tot ce inseamna grasimi, sebum. Fiecare producator mai adauga dupa preferinte alte ingrediente ce fac ca acea apa micelara sau solutie micelara sa fie mai fina sau mai parfumata, bineinteles mai scumpa sau mai ieftina. Sursa la aceasa definie am avut de pe site-ul Le Journal des Femmes.
O definitie si mai buna o dau cei de la Bioderma, practic compania care a creat ceea ce stim cu totii ca este solutia micelara. Solutia micelara a fost creata in 1991 in laboratoarele Bioderma si de atunci se pare ca la fiecare 3 secunde undeva in lume se vinde un asemenea produs. Cei de la Bioderma au creat o solutie micelara oarecum unica pentru ca imita componentele pielii, apa practic seamana cu ceea ce numim ser fiziologic, iar micelele sunt esteri biomimetici, foarte apropiati de componenta chimica a pielii umane. Despre solutiile micelare Bioderma am tot scris, preferata mea ramane cea Sensibio sau chiar Sensibio AR, cea dedicata tenului cu tendinta de inrosire.
Cum folosim micelara
O solutie micelara ne ajuta pentru o curatare a tenului si o demachiere de zi cu zi. O micelara totusi se descurca mai greu cu un machiaj waterproof, mai ales in cazul machiajului ochilor, unde e bine sa apelam la un bifazic dedicat.
Solutia se aplica pe o discheta si apoi cu miscari blande, stergem tenul. Eu prefer sa umezesc putin chiar cu apa discheta demachianta inainte de a picura si micelara. Dupa ce am terminat toata treaba de curatare, clatim tenul cu apa. Asta din pacate nu prea spune nici un producator, ba toti sustin ca micelara nu necesita clatire. Bun, daca ne aflam undeva la o sesiune de machiaj si nu aveam timp si conditii sa mergem sa ne clatim fata cu apa, merge, insa pentru zi de zi, nu e bine ca acea micelara sa ramana pe ten. Micelele raman acolo incarcate cu impuritati si din pacate isi pot continua si actiunea de curatare un pic contra dorintei noastre. In nici un caz nu ne stergem fata cu apa micelara si ne culcam asa, mai ales inainte de somn, fata trebuie eliberata de produsul de curatare si ideal este apoi de aplicat un produs de hidratare.
O micelara poate ajuta sa ne curatam degetele de anumite chestii gen acuarele sau pix, aviz mamicilor care nu mai stiu cu ce sa stearga culorile de pe degetelele celor mici. Eu am reusit sa sterg si pix sau carioca.
Daca partenerul de viata se plange ca nu stie cu ce sa isi curete fata, ii puteti indica si lui micelara, nu o sa se strambe totusi, pentru ca nu seamana cu nici un produs cosmetic cremos pe care de obicei barbatii il detesta.
Puteti sa va stergeti pensulele personale de machiaj, chiar ajuta la o mai buna curatare daca pensulele de produse cremoase sunt sterse putin inainte si cu o micelara.
Ma vad nevoita sa spun, pentru ca aud si vad diverse chestii tragi-comice, micelara nu se bea, nu se face dus fetei cu micelara, adica sa turnam in palme si sa imitam o spalare cu apa cu micelara pe post de apa. Bioderma a numit-o cel mai bine “solutie” micelara, si nu “apa”, pentru asta si este, o solutie, nu o apa. Tot asa, nu se foloseste pentru a fi pulverizata pe fata si lasata acolo ca o apa termala izotonica. Se poate pulveriza, daca se doreste acest stil de aplicare, dar de clatit cu apa dupa terminarea curatarii tenului. Fata unui copil nu prea are sens sa fie stearsa cu micelara, decat daca cumva s-a pictat pe fata, dar tot asa dupa aplicarea ei, venim cu apa. Spun si asta pentru ca am auzit cu groaza ca sunt mamici care sterg fata bebelusilor cu micelara. Nici macar cu micelara de bebelusi nu recomand asta, decat strict pe perioada determinata si la indicatiile medicului pediatru, daca apar probleme de piele. Din pacate exista si acneea bebelusilor, insa folosirea unui asemenea micelare de bebelusi se foloseste pe termen limitat si respectand instructiunile date de pediatru. Chiar insistati sa intrebati daca acest produs trebuie sa ramana pe fata micutilor, medicii uneori sunt grabiti si uita sa va spuna de clatirea cu apa.
Am mereu pe etajera de la baie minim o solutie micelara, mereu exista o Bioderma roz in zona, pentru ca m-am convins dupa atatia ani ca este oarecum completa si cea mai prietenoasa cu tenul meu. Totodata Bioderma este si cea mai eficienta. Raportul calitate pret mi se pare foarte bun in cazul micelarei Bioderma. Nu ma demachiez zilnic cu micelara si chiar nu va recomand sa folositi doar solutie micelara zi de zi. In functie de cum simtiti tenul, pentru curatarea lui este bine sa mai aveti un lapte demachiant, un cleanser spumant si alte produse de curatare. Micelara este o varianta de demachiere rapida, insa nu este indicata zi de zi. Eu am perioade cand nu suport micelara sau o folosesc ca etapa finala, gen sterg laptele demachiant cu o cotoneta imbibata in micelara. S-a creat un asemenea produs pentru nevoia de rapiditate a demachierii, stim cu toatele ca vrem ca totul sa se faca repede. Insa niciodata o asemenea solutie nu poate inlocui o demachiere in pasi, care cred ca recunoastem cu toatele ca este mult mai eficienta si placuta pentru sanatatea tenului. Vad de multe ori ca acest produs este numit “expres” pentru ca exact pe aceasta nevoie a noastra de rapiditate merge, insa tenul are nevoie de timp si blandete pentru a fi curatat si este impropriu sa ne gandim ca un singur produs face de toate.
Ce alte micelare imi plac sau ce recomand vedeti mai jos, denumirile care sunt ingrosate si colorate sunt link-uri catre articole unde am review la ele sau catre surse de cumparare:
Din gamele dermatocosmetice: ACM Sensitelial, Ivatherm Rosederm, Uriage Roseliane, Avene, SVR, Lierac, Skincode. La Skincode am o mica rezerva, nu prea mi-a placut cum functioneaza pe zona ochilor unde este destul de dura, dar functioneaza bine pentru a inlatura fondurile de ten rezistente.
High end: Eau de Beaute Guerlain, Guinot, Yonka
Din zona de mass market sau drugstore, nu prea va pot da pareri bazate pe o perioada prea lung de folosire pentru ca tot ce am incercat nu mi s-a parut a fi prea eficient. Celebra micelara Nivea este cat de cat ok, insa destul de ineficienta in anumite situatii si mie mi se pare cam agresiva cand trebuie sa o aplic de mai multe ori, pe zona ochilor nu o suport deloc. Imi plac intr-o oarecare masura si micelarele de la Farmec sau de la Elmiplant, adica daca e sa iau ceva din supermarket de nevoie, aleg dintre ele.
Imi plac servetelele impregnate cu micelara de la Elmiplant, insa le vad bineinteles utile intr-o demachiere asa mai de vacanta, rapida, cand suntem la munte, la mare intr-o iesire scurta si nici nu ne machiem cine stie ce, le gasiti si pe eMag. Adica decat sa ne culcam cu tenul asa cum a ramas de peste zi, mai bine demachiem rapid fata cu aceste servetele.
Concluzie: o apa micelara este o varianta rapida pentru demachiere. Se clateste de pe ten dupa aplicare. Ideal este sa nu folosim zi de zi demachiere cu micelara, din cand in cand sa folosim un lapte demachiant sau un gel de curatare. Pana la urma, la fiecare demachiere e bine sa ne selectam produsele in functie de cum ne simtim tenul atunci, nici o micelara nu va putea acoperi toate nevoile de curatare/demachiere. Demachierea este un pas extrem de important in ingrijirea tenului, ca atare ea ca si proces trebuie mereu sa fie adaptata la starea tenului si la cum simtim noi pielea.
Sper sa va fie de folos si astept sa imi spuneti si voi in comentarii ce micelare folositi si care vi se par mai placute.
14 Comments