De la pagina 40

De la pagina 40 incepe un capitol nou si parca e si scris diferit. Nu scriitura neaparat, ci pana si literele, par mai curbate, mai pline de eleganta si lentoare in acelasi timp. Varsta de 40 de ani vine nu neaparat ca si o pagina noua, ci si ca un roman complet nou.

La 40 de ani e si momentul cand nu prea mai pare sa te surprinda nimic. Simturile iti sunt tocite si pe partea buna si pe partea rea. Am si plans si am si ras suficient sa nu prea mai am nevoie de experimente noi. Te obisnuiesti oarecum cu tine, cu ceilalti, intelegi cam de ce se intampla anumite lucruri, te impaci sau nu, in fine, esti oarecum ca o stanca care isi face cuibul ei pe un munte. Si nu te mai grabesti nicaieri. Intelegi in sfarsit sensul mersului lent.

Esti la limita intre tine pe care te stii si noul eu, mai stabil si mai lent, pe care trebuie sa il primesti in viata ta si sa ai grija de el. Oricat ar suna de cinic, este cam ultima etapa cand mai poti fi un copil badaran. Dupa asta, nu prea o sa te mai ajute resursele sau vei fi considerat un batran cusurugiu. Si as inclina sa spun ca pornirile adolescentine de la 40 de ani sunt mai curajoase si mai conturate decat atunci cand erai un copil incarcat de cerinte, presiuni si prejudecati nascande. Acum stii asa de bine ca oamenii nu iarta, ca nu uita si ca devin doar indiferenti ca asa vor ei indiferent ce vei face. Ai trecut prejudecatile printre degete si ai ramas cu tine.

Ai cam demonstrat lumii ce esti si de acum mai ramane sa iti demonstrezi si tie ceva. Acel ceva trebuie sa ti-l gasesti singur. Explorarea e ceva mai serioasa si poate ca unii se intalnesc cu sinele lor abia acum. La 40 de ani in oglinda vezi oarecum ce ai fabricat tu din ceea ce ai primit. Urmele acelea de pe fata or purta si revolta bagajului genetic, dar poarta si toate infatuarile tale de nemuritor si vesnic tanar. Sau din contra, te vei regasi mai tanar decat credeai. Si poate e prima data cand iti traiesti tineretea in felul tau. Poate ca esti prea imbatranit si obosit si ai senzatia ca drumul tau a fost mai lung si mai greu. Ai mai mult par alb decat credeai.

Marile patimi devin mari iubiri. Cred ca abia acum realizezi ce e iubire si ce nu, iar fiecare an cimenteaza sau demoleaza si mai bine asta. Acum incepe sa iti stea mai bine cu roz decat la 20 de ani, dar esti si mai misterioasa in negru decat erai la 30.

Oamenii iti spun ,,dumneavoastra” si considera ca ai un sifonier ordonat, ca si sufletul tau. Furtunile emotionale iti pot fi considerate indecente. Esti mama cuiva, esti sotia cuiva, ti se adauga apartenente. Acum se distinge foarte clar daca esti o lady sau o femeie, daca esti belle dame sau nu.

Nu e o pagina usor de citit, dar nici neplacuta, insa iti cere ragaz, rabdare si putina reflectare. 40 de ani chiar nu e un status de Facebook de citit pe drum.

Citesti citate celebre si la unele te amuzi, acum ai propriile tale citate. Si ai vrea sa ramai cu aceasta pagina, sa nu trebuiasca sa rasfoiesti mai departe. Pentru ca e prima data cand ai vrea sa fii sigur ca sunt si mai multe pagini decat te-ai astepta.