Frumusetea bio – intre mit si realitate, accesibilitate si efecte

Cum mergea intr-o perioada mesajul acela “no cholesterol” pe sticlele de ulei si celalat mesaj ” no sugar” pe sticlele de suc, asa merge acum mesajul “bio” pe tot ce inseamna produs alimentar si mai ales cosmetic.

Ia sa strigam catalogul si sa imi spuneti cate produse cosmetice aveti voi acum in dotare?

O sa ma intorc la cosmeticele mele si o sa intreb si eu ca tot omul “Pai ce consideram bio si ce nu?”. De acord?

Iata ce gasim pe net pe Wikipedia ca si definitie a produselor bio:

“Produsele certificate ecologic, bio/ecologic sau organic sunt termeni sinonimi. Folosirea lor depinde de termenul impus într-o anumită zonă geografică – de exemplu in spațiul anglo-saxon se folosește termenul de organic (inclusiv în S.U.A. și Canada), în spațiul german se folosește oficial termenul ökologisch („ecologic”), în timp ce în acelasi spațiu termenul bio se folosește în context de marketing pentru a desemna un produs ecologic certificat, iar în spațiul italian
termenul folosit este cel de bio. Aceste produse pot fi caracterizate și sunt individualizate prin intermediul unor norme de producție și procesare codificate legislativ la nivel național sau, în cazul Uniunii Europene și S.U.A., la nivel comunitar.”

“Între produsele naturale și produsele bio-organice, diferența o reprezintă tocmai acesti pași menționați în producție. Produsele denumite generic naturale sunt bazate pe plante. Ele nu au fostcultivate pe terenuri organice și nici nu au fost supuse procedeelor naturale, fără substanțe chimice pentru obținerea produsului final.”

 

Produsele certificate BIO au minim 95% ingrediente naturale, din care minim 95% ingrediente BIO din totalul celor vegetale si minim 10% din totalul ingredientelor.Produsele certificate ECO au minim 95% ingrediente naturale, din care minim 50% ingrediente BIO din totalul celor vegetale si minim 5% din totalul ingredientelor.
Organismele de certificare bio-organică sunt numeroase, unele dintre cele mai cunoscute la nivel european în domeniul industriei cosmetice fiind BDIH (Germania), Ecocert Greenlife (Franța), Soil Association (UK), ICEA (Italia) și Cosmebio (Franța) care au pus bazele Cosmos-Standard AISBL, Ecogruppo Italia.”

Pe scurt, daca iei un produs cosmetic bio, el 95% trebuie sa contina numai chestii naturale, asa cum le luam din natura, fara produse de sinteza. Bineinteles ca in restul de 5% mai putem gasi si alte lucruri nu tocmai naturale.

Ca sa ne fie mai usor, hai sa numesc produsele bio “biosenii” si sa incerc sa ajung la o concluzie.

Problema mea majora cu toate produsele bio este mirosul lor. Obsesia mea pentru parfumuri ma face ca de multe ori sa renunt la un produs bio, desi stiu cat de benefic este si cate calitati are. Imi aduc aminte cand am testa primele produse cosmetice bio, am strambat din nas si am zis ca sunt expirate.
Uleiurile esentiale sau produsele care au asa ceva in compozitie reusesc sa ma faca sa imi placa aceste produse, insa cremele de fata nu prea au treaba cu uleiurile esentiale pentru ca ar irita fata.

In acest moment testez produse de la Sophyto, au acest impediment al mirosului pentru ca aceasta companie este extrem de severa in privinta ingredientelor si a spus nu oricarui ingredient care sa se departeze de natural si care sa irite tenul in vreun fel. Sunt deja vedete care folosesc Sophyto din cap pana in picioare si nu pentru ca sunt obsedate de bio, ci pentru ca gama aduce beneficii multiple tenului.

Citind site-ul Sophyto am realizat cat de multa implicare exista in aceasta companie pentru a aduce natura pe tenul nostru, m-a impresionat cum deverseaza ei apa reziduala si cum o filtreaza si cum tranforma reziduurile in ingrasamant pentru terenurile unde cresc plantele din care se obtin extractele pentru cremele lor:

Extractele vegetale utilizate de SOPHYTO® sunt cultivate şi procesate într-o zonă de 200 de acri în Herefordshire, Anglia, care a câştigat de două ori medalia de argint în Marea Britanie pentru mediu şi agricultură. Noi sprijinim organizaţii precum IUCN – TheInternational Union for Conservation of Nature, a cărei misiune este de a influenţa, încuraja şi ajuta comunităţile la nivel mondial să conserve integritatea şi diversitatea naturii şi de a se asigura că utilizarea resurselor naturale este echitabilă şi durabilă ecologic. În 2008, SOPHYTO® a făcut cererea iniţială şi a demarat procesul de acreditare pentru a deveni compatibilă cu Convenţia privind biodiversitatea ecologică (Convention on Biological Biodiversity).
Această acreditare asigură, de asemenea, sustenabilitatea şicompatibilitatea cu Convenţia privind comerţul internaţional cu specii pe cale de dispariţie ale faunei şi florei sălbatice (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora –CITES).

Politica de mediu se bazează pe principiul sporirii bio-diversităţii pe toată plantaţia, iar politica de eficienţă energetică se concentrează pe conservarea resurselor cât de mult posibil, astfel încât deşeurile şi poluarea să fie menţinute la un nivel minim. Produsele SOPHYTO® pentru îngrijirea tenului sunt în totalitate biodegradabile, fără impact asupra mediului pe termen lung. Extractele vegetale organice sunt procesate sub controlul strict de asigurare a calităţii în fabricile noastre moderne construite pe plantaţii, unde un program de protecţie a mediului asigură durabilitatea sistemului agricol.

Apele reziduale sunt eliminate printr-un pat de trestie care include două iazuri de decantare, un pat de stuf şi un pat de salcie. Procesul de eliminare este înregistrat în conformitate cu regulamentul apelor subterane. Deşeurile vegetale sunt adăugate într-un sistem de compost care descompune materialele în îngrăşăminte, care sunt la rândul lor răspândite pe terenurile cultivate ca parte a sistemului de agricultură ecologică. Toate materialele sunt
conforme celor 100 specificaţii BSI PAS – o certificare pentru asigurarea calităţii şi pot fi folosite pentru a îmbunătăţi calitatea solului în proiectele de regenerare în agricultură.

Ce am remarcat la cele doua creme Sophyto folosite pana acum este absorbtia in piele, este atat de rapida si de altfel fata de cremele clasice. Simt de cand pun crema pe fata o aderenta rapida si perfecta cu epiderma, nici nu trebuie sa masez prea mult. Ca si baza de machiaj ambele creme hidratante sunt exceptionale, fondul de ten se aseaza uniform.. Daca as putea sa ma adaptez si la miros , ar fi minunat. Crema de fata hidratanta Omega Daily Moisturizer miroase ceva mai bine, mirosul e ca de medicamente, de vitamine sa zic asa sau imi aduce aminte de creme acelea vechi de tip Apidermin care nu imi placeau deloc cand eram mica.

Cele mai multe parfumuri sunt substanţe chimice şi pot reprezenta
potenţiali alergeni pentru persoanele cu ten sensibil. Un alt motiv
pentru care nu utilizăm uleiuri esenţiale este, de asemenea, faptul că
acestea conţin componente care pot irita tenul sensibil.
Dr.
Mercola, cel mai bun autor conform New York Times şi autorul site-ului
nr. 1 în sănătatea naturală, recomandă: “Căutaţi produse cosmetice fără
parfumuri! Un singur parfum artificial poate conţine sute, chiar mii, de
chimicale, iar parfumurile sunt principala cauză pentru reacţiile
alergice ale tenului.” Sursa: Mind Control Through Your Nose, Sept
29, 2007; The Ominous Truth Behind Cosmetic Products, April 14, 2010;
New Study Finds Major Toxins in Many Cosmetics, June 4 2011.

Când mirosiţi produsele SOPHYTO®,
veţi detecta un parfum slab bazat pe extrat de plante şi uleiuri şi
nimic altceva. O cale sigură să vă daţi seama dacă produsele conţin un
nivel ridicat de vitamine este: ar trebui să miroase similar cu
suplimentele alimentare din plante. Medicii şi experţii în frumuseţe
care utilizează produsele SOPHYTO®, afirmă că Serul facial organic cu ultivitamine SOPHYTO® mirose vag precum vitaminele pentru copii, iar Serul organic antioxidant antirid SOPHYTO®
miroase a ceai fermentat şi mere.

 Toate aceste arome naturale sunt un
bun etalon pentru a compara puritatea şi procentul ridicat de
ingrediente benefice ale produselor de îngrijire a tenului SOPHYTO®.

Parfumurile
artificiale în produsele de îngrijire a tenului nu au nici un
beneficiu. În cazul în care sunteţi adepta parfumurilor, vă recomandăm
să pulverizaţi uşor parfumul favorit pe păr sau haine şi, astfel,
menţineţi factorii sensibili tenului la distanţă.”

Stiu si sunt constienta ca parfumurile nu sunt neaparat ceva benefic pentru piele, insa cred ca pe mine natura m-a programat sa suport o cantitate mare de parfumuri. Cu toate acestea cremele de la Sophyto ma fascineaza ca si concept, citesc pe blogurile din US sau UK cate beneficii aduc persoanelor care deja le folosesc de ani de zile, acolo brandul fiind mult mai popular decat la noi.

Produsele bio mi se par uneori si prea scumpe, nu sunt produse foarte accesibile, o crema de fata este cam cu 20-30% mai scumpa fata de o crema similara din gamele normale sau se apropie de pretul produselor de lux. Cremele folosite de mine se gasesc in varianta de 50 de ml la pret de 86 de lei ( crema hidratanta de echilibrare) si de 114 lei ( crema hidratanta cu complex omega). Crema echilibranta are extract de schizandra , o planta cu beneficii extraordinare pentru sanatate.

Concluzia mea: produsele bio sunt un capriciu al acestei ere nebune, pentru ca nu o mai defini altfel, dar sunt si un lucru necesar si care ne face sa constientizam ca natura inseamna echilibru, liniste, frumusete simpla. E nevoie de un produs bio atunci cand tenul pare ca nu mai suporta atatea produse noi si revolutionare si nu mai da rezultate cu nimic. O crema naturala nu miroase neaparat frumos, mirositi si voi uleiurile vegetale presate la rece sau sucurile de legume…nu e nimic fancy acolo. Dar cata sanatate e acolo!!

Pana acum am folosit produse bio de la Florame ( Natural Paris), Ren, BcomBio, Mychelle, Welleda, Essential Care, Gamarde, Eco Cosmetic, Sante, Life Care, Bjobj, Avril, Benecos, Cattier, Earth Friendly, Green People…si cred ca ar mai fi ceva marci, dar chiar nu le mai retin pe toate.
Sophyto este o marca descoperita recent prin Kleo si acum am sansa sa testez 3 produse ale lor, cele doua creme hidratante si un ser facial.

Ce spuneti voi despre cosmeticele bio?