Happy Monday (91)

Scriind acum happy monday, am genul de reactie ,,serios, happy monday?”. Intr-o discutie foarte matinala de astazi cu cineva cu niste perspective medicale nu foarte roz, recomandam calm. Si ca idee, sa stiti ca acest calm ne ajuta sa ne recuperam, sa ne regeneram si sa ne autovindecam. Pare ceva scos din afirmatiile mamicilor ce isi vindeca copiii cu trei picaturi de ulei esential, insa starea de calm aduce multe beneficii, demonstrate stiintific.

In stare de calm reusim sa tinem niste parametri buni ai metabolismului si sa dam corpului sansa sa faca ce stie el sa faca. Fireste, nu o sa se intampla minuni, insa mai bine cu calm.

Pentru ca de peste 2 ani deja practic shotokan traditional, o forma de arta martiala, am ramas surprinsa ce pot face 2 minute de meditatie impuse. Nici acum nu reusesc sa fac meditatia asa cum trebuie, insa shotokan-ul traditional sustine si meditatia prin miscare. Sunt niste exercitii facute fie cu ochii inchis, fie cu ochii deschisi in care practic nu te mai folosesti de ceea ce captezi vizual. Te concentrezi doar pe corp, chiar pe dureri, pe suferinte. In interiorul tau se nasc razboaie si se termina razboaie.

As vrea sa va dau exemple din zona animalelor. Eu imi amintesc de o vaca a bunicilor care mereu se imbolnavea. Si cum se ducea singura asa pe camp, se aseza si statea acolo. Avea o capacitate extraordinara de regenerare, ca atare ea a mai fatat pui, a dat lapte si a murit in final de batranete, dupa ce a mai fatat un vitel cu ceva greutate. La fel scroafele, dupa ce fatau si 15 pui, erau inerte, stiu ca atunci indrazneam sa ma apropii de ele sa pun mana pe purcelusi care erau ca niste jucarii. Nu avea scroafa, biata de ea, nici o reactie. Din ea ieseau inca purcei, placente, sange, in timp ce deja la mamelele ei se atasau rapid purcelusii.  Si statea asa ore in sir. Pana cand deodata se ridica in picioare si incepea sa isi spele puii si cand ma vedea ca ma zgaiesc la ea, imi tragea doua grohaituri de fugeam mancand pamantul. Mi-am dorit enorm sa fiu medic veterinar, insa creierul meu nu a dus niciodata chimia organica. Am incercat, am facut efort, dar nu am putut intelege niciodata. Iar la facultate, la admitere, pe vremea mea, la medicina veterinara, se cerea chimie – organica si anorganica – si biologie.

Stiu ca am mai zis de 1000 de ori, dar tot o sa zic. Luati lectie de la animale. Pentru ele este mereu aceeasi zi, nu luni, nu duminica, nu marti, traiesc in prezent, isi cunosc resursele pentru ca se asculta si isi cultiva instinctul.

Gandul de azi: cand te simti neputincios, gandeste-te la ursulica koala care isi cara fata si nepoata in spate.  Dar si la ursulica koala care doarme apoi bine merci cocotata in copac. Adica nu se duce ca nebuna la sala sa slabeasca dupa doua sarcini . Ai zambit? E bine!!! Ai ras? E si mai bine.