Influencerii nu sunt sinceri

Influencerii nu sunt sinceri. Am auzit aceasta remarca la adresa influencerilor de sute si de mii de ori. Inclusiv eu am primit reprosuri de la cei ce ma urmaresc pe canalele de Social Media ca nu am o parere sincera despre produsul X sau Y prin simplul fapt ca ei aveau o alta parere. Pareri diferite e si firesc sa avem.

Incep de la un caz concret. Mie aceste masti de la Clarins – vezi poza- pe care oricum le-am cumparat, nu fac parte din vreun press kit – nu ca ar conta -mi s-au parut superioare multor masti de tip tissue/servetel pe care le-am incercat in utimii 3 ani. Si am incercat masti de tip servetel incepand de la branduri mai accesibile pana la high end. Adica am incercat masca servetel si de la elmipant sau Garnier pana la Guerlain sau Dr Jart. Pe fata mea, fara sa exagerez, s-au perindat vreo 50-60 de masti de acest gen in acesti 3 ani. Am o baza de comparatie si am o parere. Fireste ca parerea mea e a mea, are gradul ei de subiectivism, pentru ca sunt om si am propriile mele perceptii, insa am si o baza de zeci de masti incercate. Ma gandesc ca daca mama, care a incercat maxim 3 masti de acest gen, nu ar sti ce sa va spuna si ar zice doar ceva de genul ,,nice to know”, adica dragut de stiut, dar inutil. Si eu si mama am fi sincere, clar. Insa dintre noi doua, doar eu pot fi relevanta pe subiectul masti faciale de tip servetel. Mama, scuze ca te pomenesc aici, dar nu aveam pe cine sa pun in aceasta ecuatie. Mama ar fi sigur relevanta pe niste retete de prajituri, adica eu sunt varza aici, ea are documentatie sa scrie o carte.

Cand caut informatii despre o crema de fata, pe langa ceea ce gasesc pe site-ul firmei si eventual ceva site-uri despre ingrediente, caut si informatii spuse de influenceri. Evident, inclin sa cred mai mult un blogger care are istoric pe skincare, care are o baza de informatie consistenta. Nu ma duc spre un blogger de fashion daca vreau sa cumpar o crema sau spre o vedeta care face comunicare despre orice incepand de la cafea pana la masini. Nu ca ceea ce face e gresit, insa din comunicarea unei vedete ma delectez cu poze, imagini etc, nu cu informatii.

Asadar, revin: ma intereseaza informatii despre o crema antirid. Ca atare caut ca acei influenceri de la care iau informatia sa fie relevanti odata strict pe skincare, sa vad la ei pe blog/Youtube sau Instagram si altceva decat eternele press kit-uri, apoi sa vad des asemenea postari, sa vad ca exista interes pe creme antirid si da, sa vad ca exista si relevanta in sine ca varsta. Acum oricat de documentata ar fi persoana, daca are 25 de ani, parerea ei despre o crema antirid poate fi cel mult anecdotica. Vreau sa vad ca acea persoana a cautat, a experimentat, a cumparat diverse creme, a si primit, a comparat si asa mai departe. Vreau sa vad cum apare si nemachiata si needitata. Sinceritatea ei conteaza de 100 de ori mai mult decat a unei bloggerite mai degraba de fashion care a primit un borcanel de crema foarte simpatic ca design, care miroase bine si de care ea se minuneaza maxim. Fireste ca pentru ea e geniala acea crema. Una peste alta, cineva cu experienta va evita epitete ca ,,geniala”, ,,e marfa” sau ,,e viata”.

Si da, uneori influencerii aia de care tu zici ca nu sunt sinceri, e foarte probabil ca ei sa fie foarte sinceri, dar sa fie complet pe dinafara subiectului. Asa ca sinceritatea lor e fix inutila. Voila.