Tom Ford Private Rose Garden Collection, in numele trandafirului

Parfumul de trandafir a avut o istorie usor avantajata. O floare frumoasa in sine, imposibil sa nu o remarci si mereu cu un miros care iti ramane agatat in nas. Candva rezervat doar barbatilor, in special celor cu sange albastru, incepe usor usor de devina accesibil si marilor mase. Daca ati copilarit in perioada de dinainte de 1989 in Romania, cu siguranta ca va aduceti aminte de sticlutele lipicioase cu miros floral dulce pe care scria cu ceva litere necunoscute: parfumurile bulgaresti.

In numele trandafirului

Daca ati avut norocul sa aveti acces la frumusetea parfumeriei occidentale si inainte de 1989, probabil va amintiti de Nahema. Am un parfum cu miros intens de trandafiri lansat in 1977, am o sticla chiar de atunci, spre rusinea mea acum nu imi aduc aminte nici macar in ce cutie l-am pus bine de tot la pastrare. Pentru ca aromele valoroase se pastreaza la intuneric si ideal si temperatura nu foarte calda, fara umiditate, iar frumusetea o descoperi si dupa zeci de ani. ( S- a activat memoria, acesta este parfumul: Tea Rose Perfumer’s Workshop).

In ultimii ani, recunosc, ca nu am fost foarte incantata de felul in care aroma de trandafiri era marginalizata sau strecurata intre multe alte note mai mult sa sustina alte mirosuri. Am asteptat sa treaca sezonul de paciuli, de tuberoze si iata-ne in plin salt al trandafirului in notele usor de remarcat.

Chopard cu Rose Malaki a fost primul care m-a surprins placut si l-am avut o perioada. Insa mi se parea prea incarcat cu oud totusi si nu e fix nota mea preferata. Am observat ca reusesc sa tolerez nota de oud daca este insotita de note de trandafir. Guerlain cu Rose Cherie din colectia l’Art de la Matiere m-a determinat scurt sa fac si investitia.

Nu as vrea sa uitam de un parfum de la Yves Rocher ce a fost trecut foarte usor cu vederea, Rose Oud, lansat in 2016, creatie a lui Annick Menardo, o parfumiera sau o parfumeuse care a fost si in echipa de creatie a lui Hypnotic Poison de la Dior. Parfumul nu se mai gaseste, chiar nu am inteles de ce Yves Rocher a oprit productia. De fapt pot intelege, uneori doar vanzarea dicteaza si e drept ca multe parfumuri extrem de reusite nu se mai fabrica astazi doar pentru ca nu erau destul de populare in vanzari.

Tom Ford Private Rose Garden Collection

Bon, revenons a nos moutons si la Tom Ford Private Rose Garden Collection. Probabil ca va fi dat un ton puternic in piata spre a ne muta cu atentia in notele de trandafiri. Si de asemenea sper ca Tom Ford sa aduca si putin mai multa educare in zona celor ce apreciaza parfumurile. Cred ca efortul de a educa consumatorii este aproape sisific, spun asta vazand si multe parfumuri scoase doar dintr-un efect de turma aducator de incasari. Eu tot sper sa apara chiar o casa de parfumuri din zona Orientului Mijlociu care sa explice ca aceste note de oud nu se pot purta oricum si oriunde si ca de asemenea nu tot ce poarta titlul arabesc are legatura cu ceea ce tine de cultura superioara a lumii arabe.

Am avut ocazia sa incerc intai parfumurile din noua colectie in Obsentum Afi, dupa ce am intrebat daca sunt parfumurile. O testare insa insotita de informatii si detalii de interes pentru mine am avut in Douglas Baneasa intr-o discutie cu Adrian, Tom Ford Beauty Advisor in adevaratul sens al cuvantului. E drept ca l-am urmarit si pe el si pe Catalina in postarile lor de Instagram despre noutatile Tom Ford. Daca sunteti interesati de acest brand la modul real, Catalina si Adrian va sunt interlocutori pe Instagram sau in anumite parfumerii din Bucuresti.

Tom Ford Private Rose Garden Collection, 3 interpretari ale trandafirului

Tom Ford Private Rose Garden Collection ne aduce 3 interpretari ale trandafirului ca nota in parfum. Se pastreaza unicitatea mixului de arome in stilul tipic Private Collection. Ce face ca aceasta gama sa fie aparte este procesul de obtinere al notei de trandafir printr-o distilare numita rose-on-rose. Nu ma pricep atat de bine in partea de chimie, de fapt sunt un fel de tufa de Venetia, deci nu de trandafir, insa detaliile oficiale Tom Ford sunt destul de unice, adica pana acum nu am mai auzit de acest procedeu de extragere a aromei de trandafir. Va las mai jos informatia clara expusa de brand ca sa nu inventez eu lucruri inutile.

Acest proces include o distilare moleculară a doi trandafiri

  • Rose Absolute Turkey și un extract unic de apă de trandafir, Rose Natsource® într-un raport de 50/50. Rezultatul este un trandafir super-concentrat care păstrează notele de vârf, reunind în același timp fațetele de mijloc și de baza, pentru o intensitate
    maximă.
  • Apa de trandafir provine din extracția prin distilare cu aburi a trandafirilor proaspăt înmuguriți pentru a obține ulei. Acesta este apoi conservat și amestecat cu alcool pentru a obține o emulsie care este apoi filtrată și trecută prin 3 rășini absorbante, apoi recuperată cuajutorul alcoolului pentru a obține “extractul de trandafir Natsource”

Cred ca aici o sa cer ajutorul Ralucai Vasile, parfumier roman cu multe certificari si munca, o gasiti si pe Fragrantica prezentata. La ea am mirosit recent o aroma de trandafir distilata si care mi s-a parut ca m-a aruncat vreo 20 de ani inapoi in bucataria bunicii mele cand facea putina dulceata de trandafir, doar 2 borcanele mici.

Trandafirul este generos la capitolul extragere aroma, insa cere multa munca. Cei ce fac sourcing de ingrediente pentru marii furnizori ai caselor de parfumuri chiar muncesc din greu. Pe unii dintre ei ii remarcati cu negru sub unghii in anumite perioade, nu pentru ca nu se spala, ci pentru ca verifica solul pe care sunt plantati trandafirii, participa la cules, la selectarea petalelor. Cand imi aduc aminte ca Jean-Paul Guerlain a fost acuzat de rasism cand a spus ca uneori ca parfumier munceste ca un sclav ma apuca un ras instinctiv. Nu a facut-o ironic, ci a spus o realitate, asa l-au pus parintii, in special bunicul sau, sa munceasca de mic. Ca sa ajunga la capacitatea de a detecta mirosuri ce se mixeaza cu altele si ne aduc noua revelatii olfactive, un parfumier scurma in pamant, radacini, aduna petale, sta in genunchi in gradini, freaca petale, sta in salile de distilare unde uneori se face cald si asa mai departe. Apoi stai ore cocosat la masa plina de sticlute si mouillette, ai grija ce bei si ce mananci ca sa nu iti denaturezi mirosul. Poti avea migrene apoi, stari de rau si diverse. Nu era o gluma comparatia facuta de dumnealui.

In cazul parfumurilor Tom Ford, se angreneaza mai multe companii, mai multi oameni care lucreaza sa se ajunga la aceste arome pe care noi apoi le mirosim si nu mai putem scapa de atractia lor. Si la Guerlain astazi sunt echipe intregi de oameni care lucreaza pentru un parfum precum Rose Cherie. Nu intamplator am adus vorba de asta pentru ca asta cere parfumeria de calitate, asta cere trandafirul. In numele trandafirului, o floare nobila, minti de agricultori, chimisti, producatori de esente si apoi de ambalaje muncesc si isi duc viata visand la acea aroma perfecta, la un trandafir absolut.

Tom Ford este el insusi pasionat de gradinarit, de calatorii nu mai spun, iar dedicatia lui catre trandafir s-a dus in 3 arome: Rose d’Amalfi, Rose de Chine si Rose de Russie. Fireste ca el si echipa lui sunt model pe parte de marketing. Asa ca au stiut sa creeze conceptul de parfum, de trilogie, de nume care sa ii dea un hint vechiului, dar si noului consumator de parfumerie Tom Ford.

Despre fiecare o sa gasiti descrierile oficiale pe Fragrantica. Va spun insa impresiile mele.

Pareri personale despre Tom Ford Private Rose Garden Collection

Rose d’Amalfi este parfumul ce poate fi purtat si la 30 de grade sau il vad indicat pentru persoanele usor sensibile la acele arome sufocante. Nu, nu e un parfum usor, nu este o limonada cu trandafiri, exclus. Daca acum ati incercat recent noutatile Dior, Miss Dior Rose’n’rose sau noul Miss Dior, nu, nu e din aceeasi poveste. Este dintr-o poveste mai de citit cu atentie. Este genul de parfum usor de purtat, dar care se recunoaste, adica te face sa te intrebi cum poate fi si proaspat si floral.

Rose de Russie are clar o energie masculina prin nota de piele. Cred ca termenul Russie v-a trimis pe toti spre Cuir de Russie, nu stiu daca cine a conceput numele nu cumva poarta Cuir de Russie, celebra aroma Chanel. Nu, nu este o legatura olfactiva, decat daca vreti ca exista o nota de piele. Insa nota de piele avem in sute de parfumuri, daca nu mii. Rose de Russie poate fi purtat si de doamne, evident, dar este trandafirul ce poate fi purtat cu relaxare de catre domnii ce se tem sa nu duca dupa ei aroma de floricele si asta sa le stirbeasca masculinitatea.

Rose de Chine este preferatul meu si mi se pare ca e din acelasi univers cu Rose Cherie de la Guerlain, fireste, fara a semana. Stii cum vad aceste parfumuri? Eu le vad deja unul langa altul pe raftul din dulapul meu de parfumuri. Momentan pe Rose Cherie il am, pe Rose de Chine nu, insa sper ca undeva de Craciun sa mi-l fac cadou. Are acea curatenie asiatica, insa si acea eleganta ceruta de o zona occidentala.

Ca sa trecem la partea mercantila, preturile parfumurilor din aceasta colectie sunt in jur de 1400 lei pentru 50 ml. Sunt parfumuri din zona de investitie. Eu una cand vreau un asemenea parfum, economisesc cam 3-4 luni. Fac asta de niste ani si e cea mai buna optiune pentru mine. Dupa cum bine stiti am doua mari vicii ce imi impacteaza venitul: skincare si parfumuri. Incepe si sportul sa devina mare consumator, dar nu e viciu. Si poate nici cele doua inainte mentionate.

Daca incercati aceste 3 noutati, m-as bucura sa imi lasati pareri.