La Femme din tine

La femme, cuvantul francez, care insemna femeie mi se pare atat de plin de sens si mai sugestiv decat echivalentul lui in alte limbi romanice. Cand vreau sa numesc o aparitie feminina care este cu adevarat completa si plina de sensul feminitatii, in mintea mea este doar ea, La Femme.

Cine este La Femme?

Este genul de femeie care a inteles cinic si frontal cine este si pana unde este. Fara a se delasa, nu uita de sine, insa isi intelege rolul de pe scena unei lumi care mereu ii cere ceva si o judeca. Insa ea alege reflectorul, regizorul, recuzita si chiar partenerul.

Nu am mai avut de mult iesiri mondene si nu le regret deloc. Spun asta pentru ca in ultima vreme dispar les femmes si apar monstri feminini, mai estetici sau nu, dar atat de fabricati si plasticizati incat pierd notiunea identificarii imaginii de femeie. Femeile nu mai au buze, ci recipiente de acid hialuronic, par aplicat, perne de silicon pe post de sani si hashtag-uri pe post de soapte de amor. Dinti albi electrizanti ce par oarecum scosi din buzunarul unui monstru stomatolog, un fel de Frankenstein ce recreeaza femeia din piese SF. Si chiar cand nu reusesc sa le aiba pe toate, tind spre ele si planuiesc actualizari fizice care nu stiu exact ce si cum actualizeaza. Ochii lor, incarcati de extensii de gene, privesc fie in jos dupa ecrane, fie in sus dupa piloni masculini financiari. Sunt credite dedicate operatiilor estetice.

Ou est la Femme?

Si atunci unde mai e femeia? Ou est la Femme? Fireste ca marea masa e ca un strat gri de aspirante sau formata din cele ce au cedat si au pierdut inca un razboi. Nu oricine poate sa isi creeze tot acest aparat estetic si instagrambil.

Apar si razboinicile, hotarate sa isi lase parul axilar la vedere, sa nu se mai spele decat cu ierburi si sa isi scrie frumusetea in manifeste sleampate.

Bon, am ales niste repere. Sunt modele feminine din zona publica, cateva actrite care din punctul meu de vedere ar putea alcatui un manual cu un titlu simplu La Femme.

Juliette Binoche, Emanuelle Beart, Monica Bellucci, Isabelle Huppert si Catherine Deneuve.