Machiajul, bunele maniere si less is more
Machiajul a avut in multe faze ale istoriei semnificatii sociale. Uneori era apanajul barbatilor din patura nobila a societatii, alteori apartinea curtezanelor. Asiaticele foloseau pudra de orez inca din vremuri antice pentru a scoate in evidenta un ten alb impecabil. Machiajul curtezanelor indica de asemenea diverse incadrari ale respectivei femei. Tot in Antichitate, cei bogati aveau sclavi care le aplicau machiajul si care se ocupau de pregatirea lui din diverse ingrediente. In Imperiul Roman era deja un proverb ca femeia fara este ca si mancarea fara sare. Aparitia crestinismului inseamna insa si un reject al ideii de machiaj. Doar femeile de moravuri usoare purtau asa ceva, iar in Anglia machiajul ajunge sa fie interzis o buna perioada de timp, alaturi de alte interziceri similare precum cea a parfumarii. Rujul rosu a fost un fel de simbol al emanciparii femeii. Asadar machiajul nu este o chestie fara semnificatie. Machiajul unei femei spune multe despre ea si ca atare in acest articol ma voi concentra pe semnificatiile machiajului, pe o tiplogie ce tine de ratiuni sociale.
Bunele maniere spuneau inca de pe vremea Antichitatii ca atunci cand iesi in societate, fata trebuie sa fie pudrata, sprancenele sa fie pieptanate si buzele colorate. Practic si astazi in codurile de tinuta ale multor corporatii exista un pasaj dedicat machiajului. Stewardeselor li se impune ca tenul sa fie acoperit cu fond de ten si pudra sau sa poarte ruj de o anumita culoare. In anumite banci, angajatele care lucreaza direct cu clientela, sunt obligate sa aiba ochii bine pusi in valoare si un ruj discret. Mereu este vorba de cateva detalii care doar pun lumina pe chipul femeii si il fac sa fie fie sociabil, comercial sau incadrabil intr-un context business. Orice ati spune, nu poti fi trainer si dimineata sa apari in fata a 20 de oameni cu buze incolore si cearcane maro, nu ai cum sa dai motivare acelor oameni.
Machiajul ca parte a unei comunicari sociale sau de business
Despre machiajul business cred ca ati citit si vazut destule materiale. Este si cel mai la moda tip de make-up, promovat si de multe make-up artisti. Ten mat, buze rosii si o linie de eye liner, pare a fi un machaj de business passepartout. Totusi, in unele medii de business, rujul rosu este considerat excesiv, iar eyelinerul este vazut ca si o chestie excentrica.
Nu stiu daca v-ati uitat vreodata la prezentatoarele de la emisiunile de stiri de pe canalele TV frantuzesti. Tenul lor este radios, blush-ul nu se percepe, rujul este un nude mai degraba, sprancenele impecabile, dar nu scoase in evidenta. Sunt ca si acele doamne superbe si reclamele la cremele de fata.
Angajatele din parfumerii trebuie sa aiba un machiaj mai prelucrat pentru a pune accent pe competenta lor in materie de frumusete. Nu poti sa vinzi un fond de ten de 60 de euro daca tu ai un ten tern, daca imaginea ta nu sustine deloc ideea de machiaj.
Am lucrat candva intr-un restaurant si fetele nu se machiau cu albastru pentru ca ambianta din restaurant era pe verde, ca atare codul de tinuta le impunea sa aiba un machiaj pe tonalitati de verde-kaki si ruj cat mai rosu, sa iasa in evidenta.
Am lucrat intr-o firma unde in regulamentul de ordine interioara se mentiona si culorile acceptate in machiaj. Atunci am facut exces de farduri beige si marron, asa se cereau.
Ca atare, o doamna care iese in lume trebuie sa nu aiba buzele uscate, da senzatia de om bolnav sau obosit, in orice caz, cineva de evitat. Tenul e bine sa fie uniformizat ca sa nu atraga atentia asupra defectelor pe care toti le avem. Ideal este ca un machiaj sa fie discret, dar sa dea clar o diferenta in bine.
Cand eram in liceu, chiar diriginta ne spunea sa nu mai venim cu aceste fete palide, sa imitam prin machiaj varianta noastra de poza de pus la gazeta de perete. Si ii dau dreptate.
Bunica mea mereu spunea ca daca iesi din curte, trebuie sa fii putin rujata, cat de putin, sa vada omul cand vorbesti, sa nu aiba senzatia ca vorbeste cu o umbra. Si chiar avea dreptate, altfel stai de vorba cu cineva cand ii si vezi grimasele, buzele, nu doar o aparitie stearsa.
Cand machiajul este parte a unei conventii sociale, cu siguranta trebuie sa te puna in valoare, fara sa fie exagerat si fara sa iesi in evidenta de la 10 metri. Stiu din toate mediile unde am lucrat ca erau evitate colegele machiate excesiv, unii le numeau papagali sau comentau ca si pe imprimanta lasa urme de fond de ten. Ceea ce cam asa era. Sau aveam colege care incercau primele extensii de gene cam exagerate si care in sedinte erau motivul de chicotit. Chiar unii colegi radeau spunand ca daca cineva va mai da mult din gene, o sa ne cada dosarele pe jos.
Daca machiajul atrage atentia celorlalti la modul ca esti vazuta caraghioasa sau exagerata, e bine sa iti revizuiesti machiajul. Cineva dadea o regula, ca daca machiajul tau de zi iti ia mai mult de 10 minute sa il executi, trebuie sa te opresti. Sau daca si colega ta care sta la 3 birouri distanta remarca ca ai highlighter, atunci e clar, porti un machiaj de petrecere, nu de birou sau de iesit ziua. Remarc si eu de multe ori iluminatorul si apoi persoana. Mai nou sunt genele extensii, foarte mari de obicei, extrem de pufoase de la prima ora. Foarte rar vad fete care aleg extensii naturale, care imita gene naturale si bogate.
Cam asta a fost tot, sper ca v-a placut si astept comentarii si pareri din partea voastra.
Lasă un comentariu