Paine si circ sau cazul Bianca Dragusanu

Da, da, sunteti pe blogul meu si nu am luat-o razna, am ales si eu astazi sa scriu despre Bianca Dragusanu ca un experiment. Si o sa vedeti de ce.

Ma intorc in istorie, mult de tot, undeva in epoca tarzie a Imperiului Roman cand apare si ideea de Republica, voturi, lupa politica si….lupta de imagine. Si bineinteles apare si ideea de capital de imagine. Ce credeti ca au ales ca solutie politicienii pe vremea aceea ca sa castige notorietate, voturi si asa mai departe – panem et circenses – adica “paine si circ”. Mai exact daca voiai sa ai putere in plan social si sa castigi masele de partea ta, aveai doua instrumente simple: painea data gratis si …circ, distractie, spectacol.

Mergem mai departe , tot in istorie, dar mai in epoca noastra,  si ne oprim la cazul Marilyn Monroe. Daca astazi o punem pe aceasta femeie pe un piedestal si milioane de femei o au idol, la vremea ei Marilyn nu era deloc foarte simpatizata si nici idealizata, ci din contra, era vazut ca o femeie usoara, un pic prostuta, superficiala si care isi obtinea rolurile si castigurile prin multe favoruri de natura sexuala. Practic imaginea ei se baza pe un amestec de sexualitate si naivitate ….naivitate mimata.

Ceea ce facea Marilyn Monroe in anii 50 in USA cam face si vedeta noastra locala Bianca si nu numai ea. Bianca este in acest moment sursa principala de trafic, rating si venituri pentru o mare parte din media si multe alte branduri care castiga indirect prin imaginea pe care o transmite ea. Daca iesi astazi in orice mall sau loc unde vin tineri, vezi cel putin 20-30 de copii ale Biancai din diverse forme si variatii.

Paparazzii din anii 50 isi castigau o paine buna urmarind-o pe Monroe si facand poze cu ea pe care le vindeau apoi celor mai importante ziare ale vremii. Si Marilyn le dadea mereu motive de castig, ba avea un nou iubit, ba isi insela iubitul sau sotul,  ba aparea intr-o ipostaza mai “dezbracata” si asa mai departe.

Un fotograf al epocii  spunea ca orice barbat din epoca respectiva visa la Marilyn sau isi lipea in baie pozele cu ea.
Marilyn a zdruncinat o familie importanta a vremii, familia prezidentiala, si se pare ca de acolo i s-a tras si moartea.  Marilyn a dezgustat o generatie intreaga si nimeni nu o vedea cu ochi buni in vremea ei, insa a cladit un imperiu de imagine bazat pe frivolitate si sexualitate. Marilyn mergea si le canta soldatilor americani plecati in diferite misiuni de razboi…. cum puteai anima o masa de oameni plecati la un razboi stupid decat ducandu-le o blonda lasciva si semi-dezbracata sa le cante pe o scena.

Marilyn a speriat o gramada de femei din acea perioada care se straduiau sa isi educe corect fetele sau sa iti tina barbatii acasa.

A jucat pana si cu Sir Laurence Olivier, un actor cu un nivel artistic exceptional , dar acesta a si spus ca a fost extrem de greu sa joace cu o persoana complet lipsita de profesionalism. Dar totusi omul si-a incasat cecul dupa ce a jucat cu ea.

Articolele vremii despre ea erau combinate, multi nu o apreciau, totusi presa europeana o compara cu Charles Chaplin. In tara ei era o persoana controversata si nu foarte placuta. Dar era extrem de profitabila pentru case de productie si trusturi de presa intr-o anumita perioada.

Marilyn era un amestec de controverse, dar noi astazi o privim ca pe un beauty icon si in mintea noastra e asociata cu ce inseamna o diva, o actrita importanta, o frumusete unica si asa mai departe.
Si pentru mine este un reper la nivel de frumusete, imi plac anumite poze de ale ei si le consider niste adevarate exercitii de stil, imi place asocierea ei cu Chanel.

Fiecare epoca isi are produsele ei sociale controversate, dar din care subcultura se alimenteaza puternic. Din subcultura, fie ca vrem si fie ca nu vrem se naste cultura superioada, cea curata, care arata ca omul ramane la stadiul de fiinta inteleapta. Un caz ca al Biancai Dragusanu sper sa creeze prin contrast un model de femeie peste cativa ani care sa nu fie doar forma fara fond si sa apara o gramada de fete care sa fie exact cazul ei opus. 


Dar circul o sa ne placa mereu. Romanii se duceau la circ sa vada oameni sfasiati de fiare in arena sau care se omorau intre ei, sa gaseasca prostituate si asa mai departe. Americanii cumparau la prima ora dimineata revistele in care aparea Marilyn mai mult sau mai putin dezbracata. Noi deschidem televizorul si internetul si fie ca vrem sau nu vedem stiri/imagini cu Bianca si ne amuzam/discutam pe tema ei.

Fiecare epoca are o Maria Magdalena a ei sau o Eva mai ipocrita care se imprieteneste cu sarpele. Frumusetea femeii vine uneori contra ei prin exagerare si asta imi confirma inca o data ca educarea pe tema frumusetii e mai importanta decat credeam.