Poza ta #rawyou de Alina Botica

Ai dat delete si la poza asta? Ai mai pus ceva contrast? Hai ca merge un filtru, totusi… Ma refeream la poza pe care tocmai ti-ai facut-o. Da, stiu, vrei sa iti faci un selfie pentru tine, sa te simti tu bine uitandu-te cat de minunat arati in poza asta. Dar parca nu ai avea curaj complet sa o arati altcuiva. Imi spunea cineva ca in orice poza pare mai batrana si mai ridata decat in realitate. Si eu tind sa cred asta de multe ori.

Alina Botica este fotograf, se dedica pozei portret si incearca sa te faca sa te simti bine in fata camerei. Nu incearca, chiar face asta. Te ajuta sa te vezi pe tine, sa intelegi ca fiecare femeie are frumusetea ei si sa se impace cu frumusetea ei, asa cum e.

Nu e gresit sa nu iti doresti sa ai pozele publice peste tot si sa fii admirata, chiar deloc. Si e misto sa vrei sa ai portetul tau pe propriul birou unde ai acele dialoguri cu tine sau acele momente cand parca nu mai stii de unde sa apuci fraiele gandurilor tale. Si da, ai vrea sa ai si tu poza aia frumoasa care sa troneze pe hol sau in camera de zi la care el sa se uite atunci cand tu nu esti de fata. Inima unei femei e plina de dorinte si de imagini. avem darul sa insiruim in minte povesti, variante, ipoteze si intotdeauna ne-am dori sa fim macar putin mai frumoase decat credem noi ca suntem. Autoperceptia e mereu deformata de micul autocinism. Crede-ma ca nimeni din cine a contat nu a remarcat vreodata ca am sprancenele parca prea ciudate sau ca ridurile mele de la ochi incep sa se vada. Ei, uite, Alina e unul din acei oameni care iti arata direct si la obiect ca esti mai interesanta decat credeai, doar printr-o simpla poza. Nu, nu, nu umbla cu photoshopat si alte artificii, dar te ,,curteaza” cu aparatul de fotografiat pana prinde acel moment pe care tu parca eviti sa il vezi.

Sedinta foto cu Alina mi-a amintit mai degraba de prosteala cu pozele pe care le faceam in facultate cu colegele de apartament ca sa ne amuzam un pic si dupa cate trageam la sorti cine sa mearga cu ele la developat. Pe vremea mea, digitalul era probabil doar in mintea unui geniu al informaticii si vedeam rezultatul pozelor direct pe hartie. Acum insa Alina are un aparat performant si docil in fata talentului ei. Iar pozele le-am primit pe mail intr-o seara si am picat un pic intr-o autoadmiratie, scurta, insa eficienta. Da, se vad si riduri, si altele, dar se vede si altceva.

Ca sa nu mai lungesc naratiunea, va las mai jos cu un scurt interviu cu Alina Botica:

1 De ce portret? Ce are portretul mai mult decât alte formate de poza?

De ce portret? Am fost dintotdeauna fascinata de portret pentru ca am senzația ca poți surprinde esența unui om într-un portret, sclipirea din ochi, emoția pe care o simte…Un portret poate spune atât de multe povesti. La fel poate spune și o fotografie de pe ringul de dans, din cadrul unei nunti, dar mi se pare mult mai personal și mai intim un portret. E nevoie de mai multa intimitate, încredere și deschidere ca sa poți fotografia pe cineva de atât de aproape…practic intri în spațiul personal. E fascinant și în același timp o provocare sa poți face asa ceva, iar oamenii sa se deschidă în fata ta și sa lase jos armura.

2. #rawyou crezi ca va crea un trend? Vom vedea oare pe Instagram oameni care sa se pozeze ei asa dupa modelul dat de tine?

Mi-as dori tare mult sa devina un trend, cu siguranță îmi doresc sa ajungă viral acest hastag și odată cu el și aceasta campanie pentru ca mi se pare atât de normal sa ne iubim pe noi în forma pura, fără adăugiri, fără prea mult machiaj și haine sofisticate. Pe pagina Danei Nalbaru, dupa ce a postat doua imagini cu ea din cadrul acestei campanii, a creat acest trend și au fost foarte multe comentarii în care femeile postau imagini cu ele fără sa fie machiate, nu erau alb negru, dar a fost un indicator senzațional ca aceasta campanie este pe drumul cel bun și ne poate ajuta atât pe noi, cele care suntem acum la maturitate, cât și generațiile din urma și cele următoare.

3. De ce crezi ca astăzi contează mai mult filtrul decât ceea ce pozam?

Pentru ca încercam sa ne încadram într-un trend, pentru ca vrem și noi validare, pentru ca vrem o bucățică din internet, pentru ca suntem avizi de atenție, pentru ca trăim într-o epoca a presiunii social media „sa fii ca x, y , z”, „sa faci ce face x, y ,z” și nu în ultimul rând pentru ca fotografia a devenit accesibila tuturor și nu toată lumea are cunoștințele necesare pentru a face o fotografie buna și atunci ne folosim de filtre.

4. Dupa #rawyou mai urmează și alte proiecte similare?

Îmi doresc la RawYou sa se concretizeze într-o expoziție și o carte cu povesti despre frumusețe și imagini alb-negru. Plănuiesc sa fie o ediție anuala a acestei campanii, deci nu ma opresc aici. Mai am o campanie foarte frumoasa care are legătura tot cu frumusețea și se numește „Vârstele frumuseții”, a avut deja o ediție și o expoziție în 2017, plănuiesc ca și aceasta sa devina o tradiție anuala, poate chiar și o carte la un moment. Cu siguranță vor urma alte proiecte similare, care sa încurajeze femeile să-și vadă frumusețea autentica. Mai am un proiect în lucru, dar nu pot dezvălui nimic pana la momentul potrivit.

 

Pe site-ul Alinei si pe pagina ei de Facebook sunt anuntate mereu sesiuni foto pe care vi le puteti face cadou.