Sunt femeie si…

#suntfemeie si …. va fi tare greu sa umplu aceste puncte de suspensie, sunt prea multe de spus. La inceputul lunii februarie, le propuneam mai multor bloggerite sa facem acest tag #suntfemeie si sa scriem un articol pe aceasta tema, articol prin care sa umplem acele puncte de suspensie cu povesti personale, cu chestii comice, cu lucruri tabu, cu anecdote surprinse din viata noastra. Nu sunt o feminista, va spun asta din start. Am mai spus-o si pe blogul meu generalist, nu cred in povestea aia cu drepturile femeilor si ca femeia e noua eroina a timpurilor noastre. Femeia are niste date tehnice in primul rand care o fac sa fie ceva mai moderata, sa isi vada de cuib si sa dea stabilitate atunci cand ea este echilibrata. Totodata, nu-mi prea place nici sa privesc lumea de genul “asa sunt barbatii” si “asa sunt femeile”. Nu sexul defineste un individ, mai ales intr-o epoca in care vorbim de multa libertate si flexibilitate asupra acestui lucru. Dar sunt niste lucruri care nu dau bine pentru o femeie, anume sa manifeste violenta in orice forma. Femeia nu prea a avut rol de razboinic vreodata, decat in contexte fortate si fortuite, ca sa fac un pic de joc semantic. Nu toate femeile sunt Cleopatra, Jeanne d’Arc sau Coco Chanel si nici una din cele trei doamne nu este definitorie pentru ce inseamna sa fii femeie, ele sunt doar modele pe anumite zone si din anumite puncte de vedere.

Sunt femeie si imi place linistea, armonia, frumusetea, in tot ce ma inconjoara. Pana si apa e mai buna intr-un pahar de cristal, iar o zi incepe mai frumos daca aleg parfumul care imi aduce starea pe care o simt.  Recunosc ca pentru mine parfumul este ceva obligatoriu, ma defineste si cei care deja ma cunosc, stiu ca eu fara parfum nu sunt eu, ca ceva am patit in acel moment daca nu port un parfum. Totodata nu imi plac parfumurile si lucrurile stridente, fie ca tin de vizual sau de  comportament.

Oricat de mult incearca societatea sa ne convinga ca femeia va fi mereu in umbra barbatului, eu o sa spun ca fiecare dintre cei doi completeaza ceva. Ca si femeie sunt parte a ceva, a unui cuplu, am rolul meu acolo.

Femeia si barbatul impreuna realizeaza ceva daca fiecare dintre cei doi sunt impliniti si inseamna ceva la nivel individual, nu vorbesc despre egalitate pentru ca nu cred in asa ceva, vorbesc despre stabilitatea fiecaruia.

Sunt femeie si sunt frumoasa in felul meu, dar sunt si stiu ca zilnic trebuie sa fac ceva pentru asta. Vreau sa fiu frumoasa pentru mine si pentru cei pentru care pot vedea si dincolo de imagine. Cred ca faptul ca o femeie se ingrijeste si ca este atenta cu ea insasi, conteaza enorm, fiecare gest pentru tine se materializeaza in lucruri frumoase care vin si de la ceilalti de langa tine, de la cei care conteaza.

Sunt femeie si cred ca maternitatea desavarseste daca are ce desavarsi. O mama nu este neaparat de pus pe un piedestal si o femeie nu isi castiga un grad de noblete doar pentru ca a purtat 9 luni o sarcina si apoi a nascut un copil. Nobletea vine daca maternitatea este privita si tratata ca ceva frumos, nu daca este impinsa fortat in fata celorlalti ca pe un element de autocompatimire sau ca ceva prin care iti doresti sa obtii ceva. Imi pare rau sa o spun, dar vad din ce in ce mai des si copii priviti ca pe un accesoriu, inclusiv in pictoriale facute de vedete cand copilul este purtat ca o poseta sau este inzorzonat si aratat ca o jucarie de plus. Totodata nu cred ca esti o femeie mai buna doar prin simplul fapt ca esti si mama. Daca esti o mama buna, asta poate demonstra doar copilul tau in timp, rabdarea este o alta calitate care desavarseste feminitatea, asa ca lasa lucrurile sa vina de la sine.

Sunt femeie si de cele mai multe ori imi place sa fie evident acest lucru. Da, prin ceea ce arat la exterior. De asta ma voi ingriji si machia oricat de obosita as fi. Nu imi place insa sa ma expun exagerat, nu imi plac accesele de senzualitate care duc clar spre o zona promiscua. Coco Chanel spunea sa nu ti se vada genunchiul, poate coapsa uneori…. dar depinde cine o vede, doar tu ca femeie poti controla asta. E drept ca Mademoiselle nu era un model de moralitate, insa ca si stil era o femeie extrem de bine imbracata si care pana si pe curtezanele vremii le facea sa para niste doamne in hainele croite de ea. Suntem intr-o perioada unde nuditatea dusa pana la exagerare ne acapareaza. Pana si reclamele banale au ceva elemente de nuditate fara sens.

Carieriste, obsedate de fizicul lor, perfectioniste pana la absurd, parvenite, avide de putere, fixiste, fanatice ale bucatariei sau ale bisericii sunt atribute ale femeilor care si-au uitat putin bucuria de a fi. Sunt femei pe care le intalniti in toate epocile, sub diverse forme, insa astazi ajung sa reprezinte modele distorsionate ale feminitatii.  Sunt femei pe care le evit. Ca si femeie sunt din ce in ce mai selectiva in raport cu femeile pe care le accept in anturajul meu.

Optimiste, nostime, generoase, zambitoare, modeste, realiste, frumoase si constiente de asta  sunt femeile pe care le caut si pe care ma bucur inca sa le gasesc, sunt femeile in a caror companie cu siguranta se simt bine si femeile, si barbatii si copiii.

Sunt femeie si am momente de fericire si momente de tristete. Viata este o eterna miscare intre stari si asta inseamna practic sa traiesti, nu exista sus, jos, ci tranzitii intre stari si un etern prezent in miscare. Eu am obosit sa gandesc totul ca o evolutie, m-am oprit din asta de multa vreme. Prefer sa traiesc in prezent si sa ma bucur de ceea ce am acum.

Ca si modele feminine, am extrem de putine. Ca si look, stil, imagine, mereu si mereu Catherine Deneuve, o admir in poze, filme, inregistrari. Ca si ghid de viata reala si model cu care pot vorbi si la telefon, bunica mea.

Bloggeritele care au ales sa scrie pe tema aceasta sunt: Camelia, Dana, Alexandra, Ioana, Monica, Camelia 2 si Irava invit sa le cititi gandurile lor pe aceasta tema, articolele vor aparea in cursul lunii martie.

Totodata, astept si de la voi pareri, idei, ganduri despre ce inseamna femeie…si despre cum sunteti voi ca si femeie.

Si pentru ca tot va fi 8 martie, va invit sa vedeti un film cu Catherine Deneuve care probabil o sa va cutremure si o sa va incante in acelasi timp, nu este un film la moda, este Indochine, unde o sa vedeti toate etapele prin care poate trece o femeie, toate paradoxurile si suferintele unei femei. Si pentru ca stiu ca ma citesc mult doamne trecute de primele etape ale frumusetii, le invit sa vada un alt film cu Catherine Deneuve care sa o sa le demonstreze ca nici menopauza si nici titlul de bunica nu stirbesc feminitatea, filmul se numeste On my way sau Elle s’en va.Va las mai jos trailerele acestor filme:

On my way:

Indochine: