De cand am inceput sa fac shopping online si ma duc sa ma plimb pe diverse site-uri care nici nu livreaza in Romania ( dar ma duc acolo ca sa mai gasesc informatii), ma tot lovesc de chestia asta: produse care in Romania nu apar, dar in afara sunt. Sa nu credeti ca e vorba doar de cosmetice si de produse scumpe, vorbim si de ciocolata, cafea si ceai si de produse cu preturi rezonabile.
Avand o experienta in comert destul de mare, am observat ca tendinta tuturor marcilor de produse de larg consum este sa plaseze Romania la coada estimarilor si pregatirilor de lansare a produselor noi. Adica atunci cand se lanseaza un anumit produs si se pregatesc campaniile de lansare, Romania de obicei intra in acea linie “Others” unde se poate intampla sa i se dea si skip din motive de buget sau conform studiilor de piata.
Studiile de piata sunt cam de doua feluri – cele care se bazeaza pe parerile consumatorilor si cele care se bazeaza strict pe vanzari sau pe performanta produselor deja existente pe piata respectiva. Cand vrei sa aduci un BB cream, de exemplu, te interesezi care este piata pentru acest produs, cate alte marci exista, cam care este dimensiunea pietei in valoare si volum. Cand s-a lansat primul BB cream la noi, a fost un act de curaj si care chiar trebuia facut – bravo, Garnier! – si cifrele lor s-au bazat mai mult pe experienta produselor din portofoliul l’Oreal deja destul de bine performante pe piata romaneasca. De obicei curaj mare sa lanseze un produs au doar companiile mari si cu portofolii mari de produse.
Eu am insa nemultumiri cand vad ca totusi nici l’Oreal Paris nu aduce toate produsele care sunt prezente in …Ungaria sau Polonia…ca sa nu mai vorbesc de Franta sau la noi sosesc dupa ei.
Ma uitam recent pe noutatile Essence pe care le prezenta Tavia pe blogul ei Chicprofile ( un blog pe care il citesc des pentru ca prezinta noutati multe in materie de beauty) si multe produse de acolo nu vor fi la noi, nu inteleg de ce, pentru ca marca Essence este o marca cu preturi mici, adica multe produse de ale lor sunt sub 20 de lei sau chiar sub 10 lei, de ce ar fi asa de greu sa se dezvolte portofoliul lor si la noi? Mai ales ca noi ca si consumatori suntem inca clasati in categoria celor cu putere de cumparare mica si cu nivel de educatie scazut. Si nu ma mira pentru ca in continuare la categorii elementare de consum cosmetice – gen pasta de dinti sau sapun – noi suntem ca si tara in coada Europei. Atat timp cat nivelul de consum de pasta de dinti mediu la nivel de tara era estimat in 2013 cam 2 tuburi pe an….va dati seama ce parere isi fac cei care decid lansarile de produse cosmetice in Romania.Media europeana este de 5 tuburi pe an, asta ca sa aveti un termen de comparatie.
Un alt lucru in defavoarea noastra se considera a fi lipsa de fidelitate fata de marca, romanii fiind foarte dispusi sa schimbe marca produselor de cosmetice si sa nu fie atat de afectati daca nu gasesc crema X sau rujul Y. Culmea, suntem foarte fideli fata de marca cand vine vorba de tigari si cafea, insa cand vine vorba de sampon, crema de fata sau demachiant , se pare ca noi , romancele, nu suntem asa afectate daca lipseste o anumita marca dintr-un magazin si alegem cam la intamplare alt produs si in majoritatea cazurilor facem alegerea bazandu-ne pe pret.
Demachierea este inca privita ca un moft si se pare ca cel mai folosit demachiant ramane in continuare….sapunul. Cred ca nu folosim nici terminologia cea mai fericita, cand spunem “demachiant” ne gandim automat ca trebuie sa fie inainte ceva machiaj pe fata si apoi noi sa il dam jos. Cleansing milk inseamna textual “lapte de curatare” si in felul acesta imprima in mintea consumatoarelor ideea de baza a acestui produs care este curatarea fetei in general, nu neaparat demachierea, adica indepartarea machiajului.
Am participat la un moment dat la un studiu legat de niste cosmetice bio in calitate de observator de specialitate si ma miram sa vad ca femeile considera ca o crema anti-rid iti poate face rau daca te dai cu ea inainte sa apara efectiv ridurile. Studiul se facea pe consumatoare din Bucuresti cu nivel mediu de venit. Ma gandesc ce ar fi iesit sa faci acest studiu undeva intr-un orasel mai mic. Inca in mintea consumatoarelor romance e imprimata ideea aia ca o crema antirid iti poate face rau si ca daca te dai cu ea la 25 de ani o sa faci riduri mai repede. Nu radeti, cunosc femei educate care inca cred asta. Sau sa va mai spun povestea pe care si eu am luat-o de buna ani de zile cu “fondul de ten care imbatraneste” . Am scapat insa repede de acest mit pentru ca lucrand in birouri cu ventilatie artificiala simteam cum mi se usuca tenul meu frumos si nedat cu fond de ten…si cand ma dadeam cu fond de ten nu ma mai “tinea” fata toata ziua si ma simteam mai bine.
Ca idee, atunci cand se lanseaza un produs o companie ia enorm de multe lucruri in calcul de la partea de productie, pret, logistica, ambalare, etichetare, diverse acte si lucruri ce tin de legislatie specifica, plasare la puncte de vanzare, distributie si pana la promovare pe piata respectiva. Va dau un simplu exemplu, doar ca sa lansezi un iaurt cu 3 arome bugetele campaniei de lansare depasesc multe sute de mii de euro, bani pe care teoretic doresti sa ii recuperezi in cateva luni, atunci cand e vorba de un produs alimentar cu rotatie mare. Ei, transpuneti chestia asta pe un fond de ten…si o sa ajungeti la niste cifre mari si amortizare cam lenta.
Vreau sa fiu optimista si simt ca anul acesta vor fi multe lansari si ma bucur ca macar o contributie au avut-o si blogurile de beauty ca anumite marci sa vina pe piata noastra sau sa se dezvolte mai mult. Eu sunt convinsa ca misiunea blogurilor de beauty este sa faca o legatura mai umana, mai directa intre marci si consumatori, sa raspunda pe intelesul oricarei femei ce este un BB cream sau ca o vopsea fara amoniac acopera firele albe.
Voi simtiti ca blogurile de beauty v-au facut sa fiti consumatoare mai avizate?
25 Comments