Cum devii make-up arttist si mai ales de ce
Ca sa devii make-up artist, teoretic ar fi suficient sa mergi la o scoala de specialitate si la final sa iei o diploma pe care scrie machior. Practic, meseria o poti incepe si inainte. Este in primul rand o chestie pe care o vei face din placere. Nu prea te poti face machior decat daca iti place sa te joci cu farduri si pensule. Totusi nu placerea va fi mereu catalizatorul care sa te mentina activ in aceasta meserie si o sa va spun un pic povestea mea.
V-am mai scris pe blog, aici, ca eu am facut scoala de make-up Academia Startline pur si simplu pentru ca voiam sa ma lamuresc de niste lucruri. Youtube sau Facebook nu sunt scoli de machiaj, oricate tutoriale frumoase am vazut. V-am scris aici despre ce nu trebuie sa faca un make-up artist, dar si despre cum te pregatesti ca si client sa mergi la o sedinta de machiaj aici. Eu nu am un talent anume pentru machiaj, nu am o pasiune anume pentru asta, ci imi place doar sa pun in valoare frumusetea fiecarei femei. De fiecare data cand machiez pe cineva, ii caut acel ceva al ei si incerc sa il pun in evidenta. Sunt femei cu ochi mari si pleoape generoase ce permit amestecuri de culori inedite. Sau sunt femei cu pometi foarte expresivi pe care imi place sa ii conturez mai intens. Si imi place ca orice machiaj fac sa fie o experienta placuta pentru cea ce il primeste. Bon, nu m-am avantat prea mult in lumea machiajului. Am ramas in zona curtii mele, sa zic asa, am machiat si pentru reviste sau pentru evenimente pur si simplu ca asa a fost sa fie, dar nu am cautat sa fac asta. Mi-am dorit insa sa fac scoala ca sa pun un pic bazele la acei fluturasi ce ii aveam in minte.
Make-up artist devii relativ usor. Scoala de machiaj, oricare ar fi ea, nu e o mare minune. In afara de primele ore cand ai senzatia ca orice faci iese prost, restul vine de la sine. Cand incepi sa machiezi singur, realizezi ca poti aplica si propriile reguli. Nu trebuie neaparat sa incepi cu ochii, nu trebuie neaparat sa folosesti primer, etc, adica nu trebuie sa mergi pe acest set de reguli.
Exista insa regulile de igiena si de bun simt care trebuie sa ramana in picioare, oricat de talentat sau de premiat este make-up artistul.
Parerea mea este ca oricata pasiune si talent nativ ai, daca vrei ca sa evoluezi ca si make-up artist trebuie sa investesti constant in pregatire, in educare si in materiale. Totodata trebuie sa fii mereu pregatit sa accepti schimbari, modificari si adaptari. Nu poti invata o anumita tehnica si sa ramai blocat in ea.
Motivele de a face aceasta meserie trebuie sa iti fie clare doar tie. Nu fa aceasta meserie de moda sau pentru ca e misto sa stai si sa dai din pensula. Esti pregatita sa iti cari valiza cu produse peste tot? Esti gata sa speli saptamanal vreo 100 de pensule? Esti dispusa sa te trezesti sambata la 5 dimineata sa machiezi 3-4 doamne la foc continuu ca ele la 12 sa fie gata toate de plecat la o cununie? E bine sa iti pui si aceste intrebari inainte de mare decizie de a deveni make-up artist.
Sunt prea multi make-up artisti
Da, as putea spune asta daca doar dau o simpla cautare pe Facebook si apar sute de pagini de make-up artisti. Pe langa acestia, sunt oamenii fara cont de Facebook. O sa spui ca nu mai este loc. Poti spune asta daca iti este comod sa vezi asa. Stii insa cate femei au nevoie de un make-up artist si inca nu si-au gasit? Sa stii ca sunt si mai multe si un mare grup de acolo te asteapta pe tine. Cand am terminat scoala de make-up, nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca o sa ajung sa am cliente care sa ma sune si sa imi spuna ca ma vor pe mine, desi eram incepatoare si ma incapatanam sa machiez clientele cu produse de high end, nu cu MAC sau cu Inglot. Desi marcile profesionale ar trebui sa fie preponderente in kit, eu preferam sa merg cu Meteoritii mei de la Guerlain si cu blush-urile Dior. Bon, prin asta nu vreau sa ma dau rotunda, ci doar sa spun ca asta era diferentierea mea. Aveam o amica pe care o machiam si ii placea enorm primerul Diorskin. Cand i-l aplicam pe ten, ea spunea ca simte ca pluteste.
La inceputul anului trecut, am zis ca e gata, am obosit, ca nu mai vreau sa imi aglomerez programul si cu machiaj. Insa, din cand in cand, tot apare cineva care insista si revin la “sevalet” cu placere. Eu mi-am inteles locul ca si MUA, sunt genul de om care face asta cu placere si cu o anumite categorie de clienti, care sunt in asentimentul meu. Nu pot machia smoky eyes pe o doamna careia nu ii sta bine asa, contouring intens eu nu fac, glitter nu aplic, asa ca zona mea se delimiteaza usurel si nu ma agit. Plus ca un al 3-lea job nu l-as mai putea duce.
Machiajul ia timp. Nu el, ca si actiune, ci pregatirea lui. Pregatirea kit-ului, selectarea produselor, pregatirea lor, curatare, dezinfectare, reparare, recumpararea anumitr produse etc.
Ce am spus in acest articol este un preambul la o serie de alte articole si, sper, si clipuri in care sa va spun ce consider eu despre aceasta meserie frumoasa si complicata in acelasi timp. Pana la articolul urmator, astept intrebari si sugestii de la voi.
Sursa poza: theskinnybeep
Lasă un comentariu